IS-siktet sitter varetektsfengslet i Bodø - nå er ankesaken mot ham i gang

Ubaydullah Hussain.

Ubaydullah Hussain. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mandag startet ankesaken mot Ubaydullah Hussain (32) i Borgarting lagmannsrett i Oslo. Hussain ble i april dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering, og for påstått medlemskap i terrororganisasjonen IS. Dommen valgte han å anke. I mellomtiden har Hussain vært varetektsfengslet i Bodø fengsel, ifølge VG.

Avisen skriver at Hussain var den første i Norge som ble dømt for å være IS-medlem, uten å ha vært i Syria. Han er også den første i Norge som er dømt for terrorrekruttering. Han ble blanta nnet dømt for å ha rekruttert en 18 år gammel etnisk norsk konvertitt, som på et tidspunkt i 2015 dro til Syria. Den unge mannen er nå 20 år, og ble dømt til to år og ti måneders fengsel for å ha forsøkt å bli med i IS. Han anket ikke denne dommen.

Ubaydullah Hussains forsvarer, John Christian Elden, sier til VG at hans klient hevder å ikke ha rekruttert de påståtte personene til IS-nettverket.

– Vi mener han ikke har rekruttert noen av de to personene som tiltalepunktet om rekruttering omhandler, men at de har reist av egen fri vilje. Når det gjelder resten av tiltalen, mener vi han ikke har passert grensen for hva som er en straffbar ytring, sier Hussains forsvarer, advokat John Christian Elden, til VG.

Hussain har hevdet at 18--åringen var en venn som allerede hadde bestemt seg for å reise til Syria, og at han kun hjalp han med å få gjennomført reisen. Dette skal ikke ha vært straffbart på dette tidspunktet, ifølge VG.

Artikkeltags