En mann er siktet for uaktsomt drap etter at en mann (23) forsvant i sjøen i Vesterålen sist fredag. To andre menn er siktet for ikke å ha hjulpet 23-åringen.

Mannen som er savnet og antatt omkommet, er Truls Henrik Johansen fra Øksnes.

Tre menn i midten av 30-årene er siktet i saken. En av dem er pågrepet og siktet for uaktsomt drap, mens de to andre er siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand, eller medvirkning til dette, opplyser politiadvokat Kay-Rønning Nyvold til VG.

– De tre skal ha vært i kontakt med den savnede mannen tett opp mot tidspunktet da han forsvant. De ble alle tre plukket opp av en redningsskøyte samme natt som han ble borte, sier seksjonsleder Anne Margrethe Kleczka ved driftsenheten Lofoten og Vesterålen i Nordlandpolitidistrikt.

Mennene ble fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Sent torsdag kveld var det ennå ikke kjent om politiet hadde fått medhold i sin fengslingsbegjæring.

Tror de har informasjon

Etterforskningen ledes fra driftsenheten Lofoten og Vesterålen i Nordland politidistrikt.

– Vi tror de tre har informasjon og opplysninger om hva som har skjedd på tidspunktet den savnede forsvant, sier Kleczka til Lofotposten.

Hun sier til Vesterålen Online at det er forklaringer de siktede har gitt til politiet og observasjoner under redningsaksjonen, som danner grunnlag for siktelsen.

Seksjonslederen ønsker ikke å si noe om hvilken relasjon det er mellom mennene.

Fritidsbåt kantret

23-åringen ble meldt savnet natt til fredag 15. juni etter at en fritidsbåt hadde kantret. Til sammen fire personer i to båter gikk ut fra Øksnes Vestbygd i 2-tiden om natten. Det var to menn i hver småbåt.

En redningsskøyte har i flere dager søkt etter den savnede i området rundt Tindsøya i Vesterålen. Både en redningsscooter og en liten hurtiggående redningsbåt har vært brukt i søket etter den savnede 23 år gamle mannen fra Øksnes, melder NRK.

– Det har vært førsteprioritet å finne ham. Dette er en omfattende sak med store geografiske områder. Det gjøres omfattende søk, og det vil fortsette parallelt med taktisk og teknisk etterforskning, sier Kleczka.

Bistand fra Kripos

Politiet i Lofoten og Vesterålen arbeider med å avdekke hva som har skjedd, og de får teknisk og taktisk bistand fra Kripos. Samtidig fortsetter søket etter den savnede mannen.

Politiet ber publikum være ekstra oppmerksomme. Ved funn av gjenstander i det aktuelle området ønsker politiet å bli varslet umiddelbart.

Søkemannskapene konsentrerte seg først om å søke i området Tunstad/Hjellsandvika på Skogsøya der den ene skoen til den antatt omkomne 23-åringen ble funnet.

En varetektsfengslet

Politiet fikk medhold til varetektsfengsling for en av de tre som ble framstilt for Vesterålen tingrett i går. Mannen er varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Det skriver politiet i en pressemelding.

Man fikk ikke medhold i varetektsfengsling for de to andre. Påtalemyndigheten vil anke kjennelsen til lagmannsretten. De to mennene blir i politiets varetekt inntil avgjørelsen er tatt.

Det presiseres at de to som en ikke fikk medhold til varetektsfengsling for er siktet for å ha hensatt savnede i en hjelpeløs tilstand eller medvirket til dette.  

Politiet videre med søk etter den savnede mannen, og har samtidig fullt trykk på etterforskningen for å få avdekket hva som har skjedd, heter det i pressemeldingen.