Det å bevisst feilinformere politiet for å ramme andre mennesker, er en åpenbart kriminell handling, og bør etterforskes.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederPolitiet i Nordland har besluttet å opprette en undersøkelsessak rundt påstanden om at politiet ble bevisst feilinformert i forbindelse med en politiaksjonen på Rødøya i 2014.

Den gang ble lege Jan Norvald Øren arrestert av tungt bevæpnet politi, etter et tips om at han var psykisk ubalansert og skapte frykt i nærmiljøet. Øren ble fraktet med helikopter til Bodø, der andre leger raskt konstaterte at det var intet feil med psyken.

I ettertid har det heller ikke lykkes å finne noen som mener seg truet av Øren før politiet kom. Det har heller ikke vært mulig å avklare hvem det var som ringte og hevdet at Øren var så farlig at politiet måtte væpne seg for å hente ham.

Saken er tidligere anmeldt av Ørens advokat, som også pekte ut tre personer han mener kan ha stått bak polititipset. Den saken ble henlagt, fordi politiet mente det dreide seg om et rent helseoppdrag.

Det er både bra og viktig at saken nå tas opp igjen. For dette dreier seg også om et totalt misbruk av politiets tid og ressurser. Det å bevisst feilinformere politiet for å ramme andre mennesker, er en åpenbart kriminell handling, og bør etterforskes.

Nå er det for tidlig å si om den feilaktige informasjonen ble gitt med vilje, men slik situasjonen har vært innenfor helse- og sosialsektoren i Rødøy kommune de siste årene, er det noe som slett ikke kan utelukkes.

Den anspente situasjonen er også så alvorlig og langvarig at også andre tilsynsorganer bør se på situasjonen i Rødøy.

I forrige lørdags AN fortalte lege Jan Norvald Øren sin sterke historie. Det som kom fram der er en utløsende årsak til at politiet nå tar opp saken igjen.

ANs dyktige journalist i Meløy har fulgt denne saken tett siden 2014 og har avslørt en rekke feil og mangler. Og ikke minst avslørt en tilnærmet total mangel på vilje til å opplyse saken fra sentrale aktører i den.

Det er en jobb vi i AN er stolte av. Det er en av medias fremste oppgaver å verne enkeltmennesker mot overgrep fra makthaverne.

Men media kan bare nå så langt. Deretter er det rettsvesenet som må ta over, og det er det som nå skjer. Det skal politiet i Nordland ha ros for, og de som vet noe om saken bør snarest ta kontakt med dem.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags