Gå til sidens hovedinnhold

Daglig leder siktet for storbrann

Artikkelen er over 4 år gammel

Få alt i AN+ for bare 100 kroner ut året!

Tirsdag ble Eivind Fridahl, daglig leder i Møbelringen Fridahls Møbelhus på Fauske pågrepet, siktet for å ha startet storbrannen hos møbelforretningen på Fauske natt til søndag.

LES OGSÅ: - Stor brann i møbelbutikk

En forbipasserende varslet en politipatrulje etter å ha sett røyk fra bygningen. Patruljen varslet videre om brannen rundt klokken 02.45. Brannen spredte seg veldig raskt og bygget ble overtent. Først ved 8-tiden søndag var det kontroll.

34-åringen er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 352 – grovt skadeverk. «for å ha anstiftet brann i lokalet til møbelforretningen Møbelringen på Fauske», heter det i siktelsen.

Strafferammen for forholdet er på seks års fengsel.

LES OGSÅ: Politiet vil forsøke å avdekke om det har skjedd noe straffbart

Nekter straffskyld

Han erkjenner ikke straffskyld, men har samtykket til å sitte en uke i varetekt i full isolasjon med brev- og besøksforbud.

– Han har ei relevant forklaring på det som har skjedd, og sier han ikke har noe som helst med dette å gjøre, sier hans forsvarer Tor Haug til AN.

– Men han samtykket til varetektsfengsling?

– For det første, blir man pågrepet av politiet er det skjellig grunn til mistanke. Hadde han ikke samtykket kunne politiet begjært varetekt enda lengre. For det andre ønsker han at politiet i ro og fred skal etterforske saken. Da har også politiet en plikt å sjekke siktede ut av saken. Det legger jeg til grunn, svarer advokat Haug.

Skjellig grunn

Torsdag konkluderte også tingrettsdommer Ingar Engelund med at det er skjellig grunn til å mistenke at Fridahl står bak brannen.

– Retten har ved denne vurderingen lagt særlig vekt på at siktede var inne i lokalet rett før brannen startet. I den første samtalen han hadde med politiet opplyste han ikke om dette. Det er ikke sannsynlig at andre personer var til stede i lokalet rett i forkant av at brannen startet.

Etter det Avisa Nordland vet, har Fridahl i avhør med politiet bekreftet å ha vært i bygningen før brannen startet.

Retten mener også at det er en nærliggende fare for at Fridahl vil forspille bevis i saken ved å hindre politiet tilgang til bevis som kan dokumentere hans bevegelser da brannen startet, og i tiden forut og i etterkant av dette.

Ifølge fengslingskjennelsen ønsker politiet også å avhøre personer som siktede har vært i kontakt med etter brannen.

– Siktede må ikke gis anledning til å snakke med disse før politiet har foretatt avhør- Det er også viktig at politiet får gjennomsøke brannstedet og siktedes bopel uten at siktede gis mulighet til å unndra bevis, skriver tingrettsdommer Engelund.

Saken fortsetter under bildet.

Vil ikke kommentere

Regionlensmann Robin Johnsen ønsker ikke å kommentere noe ut over en pressemelding politiet sendte ut torsdag.

– Vi er midt i etterforskningen, sier Johnsen til an.no

Saltenpolitiet har bistand fra Kripos i forbindelse med kriminaltekniske undersøkelser på stedet.

Da Avisa Nordland var i kontakt med Eivind Fridahl på morgenen etter at brannen startet, sa Fridahl:

– Dette er dypt tragisk. Det er helt forferdelig. Jeg har ikke ord. Jeg dro bortover når jeg ble klar over brannen. Jeg vet ikke mer om situasjonen enn det jeg har lest i nettavisene. Det eneste jeg vet er at det blir en pause fra butikkdriften. Så får vi etter hvert planlegge veien videre, sier han.

Les også: - Dette skrev Fridahl i en pressemelding, dagen etter brannen.  (krever innlogging)

Fridahls Møbelhus er blant Fauskes eldste forretninger. Tidligere denne måneden feiret butikken sitt 70-årsjubilleum. Daglig leder er Eivind Fridahl, mens Per Christian Fridahl er styreleder, ifølge Brønnøysundregistrene.

Fridahl er altså siktet i saken, det er ikke dermed sagt at det er han som har tent på bygningen. Etterforskningen kan vise at han ikke hadde noe med brannen å gjøre, og siktelsen vil da bli frafalt.

Det har ikke lyktes Avisa Nordland i å få en kommentar fra styreleder Per Christian Fridahl.

Hele 2. etasje i Møbelringen på Fauske er ødelagt etter brannen natt til søndag. Video: AN-tipser

Straffeloven § 352. Grovt skadeverk

Grovt skadeverk straffes med bot eller fengsel inntil 6 år. Ved avgjørelsen av om skadeverket er grovt skal det særlig legges vekt på

a) skadeverkets art og objekt, for eksempel om det er rettet mot gjenstander til alminnelig nytte eller pryd, eller som har historisk, nasjonal eller religiøs verdi,

b) om skaden er av et stort omfang,

c) om det var motivert av fornærmedes hudfarge, nasjonale eller etniske opprinnelse, religion, livssyn, homofile orientering eller nedsatte funksjonsevne, og

d) om det er begått ved flere anledninger, av flere i fellesskap eller har et systematisk eller organisert preg.

Skadeverk som innebærer ødeleggelse av gjenstand som har en betydelig historisk, nasjonal eller religiøs verdi, eller som innebærer en svært omfattende ødeleggelse av eiendom, regnes som særlig grovt skadeverk. Det samme gjelder skadeverk som har til følge slik ødeleggelse, tap av menneskeliv eller betydelig skade på kropp eller helse, eller nærliggende fare for slike følger. Særlig grovt skadeverk straffes med fengsel inntil 15 år.

Skadeverk som nevnt i første ledd og som er forøvd ved grov uaktsomhet, straffes med bot eller fengsel inntil 1 år. Grovt uaktsomt skadeverk som nevnt i annet ledd straffes med bot eller fengsel inntil 3 år.

Kommentarer til denne saken