Gå til sidens hovedinnhold

Kosmiske stråler, skydannelse og global avkjøling

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Galaktiske kosmiske stråler er en blanding av høyenergi-fotoner og subatomære partikler akselerert mot jorda ved supernova-eksplosjoner og andre voldelige hendelser i kosmos. Solens kosmiske stråler er de samme, selv om deres kilde er sola.

Kosmiske stråler som rammer jordens atmosfære, skaper aerosoler som i sin tur danner kjerner som gir oss vanndråper og dermed skyer. Dette gjør kosmiske stråler til en viktig aktør i vær og klima (Svensmark, et al.).

Under solminimum, som den vi nå kommer inn i, svekkes solens magnetfelt og det utadrettede trykket fra solvinden reduseres. Dette gjør at flere høyenergetiske, kosmiske stråler kan trenge inn i atmosfæren til jorda.

Det er tale om et "Grand Solar Minimum" som vi nå går inn. Antall treff av kosmiske stråler er i ferd å bevege seg utenfor diagrammene, og det er akkurat det forskerne i Sodankylä (Finland) og University of Delaware ser.

Sammen med en oppgang i lokal nedbør, har økt skydekke en annen stor innvirkning på klimaet vårt:

"Skyene er jordens solbeskyttelse, og hvis skydekket endres av en eller annen grunn, har du global oppvarming eller global avkjøling" - Klimaforsker dr. Roy Spencer.

Starten av vår nedstigning i dette neste Grand Solar Minimum vil gi en nedkjøling av planeten.

Om Solar Minimum: https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_minimum

Kommentarer til denne saken