Gå til sidens hovedinnhold

Koronarammet Hauge er ikke alene

Jens Petter Hauge har havnet midt inni en ny italiensk koronabølge der kinoer og konsertsteder igjen stenges, mens fotballen får rulle videre. I hvert fall for nå...

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når AC Milan møter Udinese til lunsjkamp søndag blir det uten Jens Petter Hauge. 21-åringen fra Bodø har testet positivt for korona, og har alt stått over én kamp; hjemme i Europa League mot Sparta Praha. Han må antakelig stå over minst en kamp til, men Jens Petter er ikke alene. En lang rekke fotballspillere i Italia har nå testet positivt, inkludert superstjerner som Ronaldo og lagkamerat Zlatan.

Italia var et av landene som ble rammet tidligst og hardest av denne pandemien. Mange vil ennå huske bildene fra Bergamo i mars, der døde mennesker ble stablet i kjølebiler mens helsepersonell jobbet med ryggen mot veggen for å hindre massedød. Tross alle tiltak har antall døde italienere nå passert 37.000, det nest høyeste tallet i Europa.

Italia var også blant de land som stengte ned samfunnet først. Allerede 21. februar, samme dag som Italia fikk sitt første covid-dødsfall, ble deler av landet stengt ned. 9. mars ble dette gjort nasjonalt. Det betydde at alle idrettsarrangementer ble stoppet fram til 3. april. Men da raste fortsatt pandemien for fullt, så gjenåpningen av blant annet Serie A ble utsatt, så igjen utsatt, før man gikk i gang igjen 20. juni.

Da hadde Italia pandemien under kontrolll, og de siste 12 kampene i Serie A kunne fullføres, nesten helt uten publikum og med strenge regler for testing og karantene. Det gikk forbausende bra, med Juventus som forventet seriemester. Milan, som hadde tapt hjemme for Genoa dagen for landet ble stengt ned, avsluttet med ni seire og tre uavgjort, klart best av alle etter at seriespillet ble startet igjen.

Milan, som Bodø/Glimt, hadde altså gjort det meste rett under koronapausen, og formen holdt seg da neste sesong ble påbegynt bare seks uker senere. Milan vant sine fire første kamper, og slo blant annet Bodø/Glimt ut av europacupen. Men så viste det seg at verken de eller Italia var ferdig med covid likevel.

Samme dag som AC Milan møtte Bodø/Glimt på San Siro testet lagets superstjerne Zlatan Ibrahimovic positivt for korona. Og etter bortekampen mot Napoli tre dager senere testet 14 av Genoas spillere også positivt. Lagets neste kamp mot Torino møtte avlyses, smitten var tilbake for fullt, og italienske helsemyndigheter vurderte seriøst å stoppe alt seriespill, i første omgang i 14 dager.

Serien fikk til slutt fortsette mot at det italienske forbundet lovet å holde seg strengt til UEFAs covid-protokoll. Den gir strenge regler for testing og karantene, men slår også fast at kamper kan spilles dersom begge lag kan stille med 13 friske spillere, inkludert minst en keeper.

Ikke alle var enige i det. Selv om bare to av Napolis spiller testet positivt etter møtet med Genoa, nektet lokale helsemyndigheter laget å reise til Torino for å møte Juventus i neste serierunde. Kampen ble aldri spilt og Juventus ble tilkjent tre poeng og 3-0 i målforskjell.

Napoli ble også trukket ett poeng for ikke å ha forholdt seg til forbundets covidregler. I dag ligger de dette ene poenget bak AC Milan, helt i toppen av tabellen.

Kampen mellom Juventus og Napoli skulle vært sesongens første gigantmøte i Serie A, med to gamle Milan-legender på hver sin trenerbenk; Andrea Pirlo og Gennaro Gattuso.

Juventus-spillerne stilte demonstrativt til kamp, selv om de visste at motstanderlaget var hjemme i Napoli. Juventus-ledelsen kom også med sterk kritikk av Napoli, noe som fikk presidenten i Napolis hjemfylke Campania til å reagere. Ifølge Vincenzo De Luca burde Napoli heller vært takket for at de ikke utsatte Juventus´ stjernespiller Ronaldo for smitte.

Kanskje prøvde De Luca med det å ganne Juventus. I så fall lyktes han, 13. oktober testet nemlig Ronaldo positivt for covid han også, etter å ha vært på landslagssamling med Portugal. Han er ennå ikke klar for spill. Det samme gjelder stadig flere spillere (og ansatte) i italiensk fotball.

Landet opplever i disse dager sin andre bølge av koronasmitte. Onsdag registrerte Italia 24.911 nye smittede og 205 dødsfall. Til sammenligning har 280 nordmenn dødd til sammen fra mars og til nå. Italia må tilbake til midten av mai for å finne lignende tall, og dette har ført til en ny lockdown; alle utesteder må heretter stenge klokken 18.00, mens kinoer, teatre, helsesentre og konsertsteder stenges.

Foreløpig er ikke fotballen berørt, men de nye restriksjonene har likevel skapt sterke reaksjoner. I Milano samlet blant annet et hundretalls menneske seg foran rådhuset der de kastet stein og brannbomber mot politiet. Det er ventet at protestene vil fortsette, drevet fram av ekstremister på begge sider av det politiske spekteret. Blant den jevne italiener er forståelsen for restriksjonene mye større, de fleste husker ennå skrekkbildene fra Bergamo.

Dette er atmosfæren Jens Petter Hauge, andre covidsmittede fotballspillere og deres klubber nå må manøvre seg fram gjennom. Muligheten for at seriespillet stoppes er fremdeles til stede. I mellomtiden er alt klubbene og spillerne kan gjøre å holde strengt på smittevernet, og få de smittede spillerne friske igjen.

For Jens Petter Hauge betyr det antakelig hjemmekarantene i noen dager til. Det vil si at han høyst sannsynligvis er tilbake i troppen borte mot Napoli rett etter landslagspausen. Det blir et møte med den gamle Milan-legenden Gattuso, men også med et lag som allerede er trukket ett poeng på grunn av covid.

Så får vi håpe Jens Petter Hauge bidrar til at de mister tre til den 22. november.

Kommentarer til denne saken