Gå til sidens hovedinnhold

Koronaøkning i Norge: - Vi står ved et veiskille

Artikkelen er over 1 år gammel

Helseminister Bent Høie ber kommunene forberede seg på flere lokale utbrudd.

(Nettavisen): - Vi står ved et veiskille nå der det står mellom stadig nye lokale utbrudd, eller om vi skal klare å leve ganske normale liv i Norge uten strenge tiltak. Situasjonen ute i verden gir dessverre mager trøst akkurat nå, sa assisterende helsedirektør Espen Nakstad på en pressekonferanse tirsdag.

- Vi kan fortsatt lykkes med å holde kontrollen til vi får en vaksine, hvis vi holder ut, sa Nakstad.

Han sier mange lurer på hva de skal gjøre hvis de bare er litt syke og ga dette svaret:

- Hold deg hjemme!

– Om vi klarer å slå ned smitten, kan vi sannsynligvis fortsette å gå på jobb og skole i høst, i motsetning til i veldig mange andre land, sa han.

Høyt smittetrykk i Norge

Norge har nå 28,4 koronasmittede per 100.000 innbyggere for siste 14 dagers periode, viser ferske tall fra EU-byrået ECDC.

På en snau måned, har dette insidenstallet økt fra 12, viser Nettavisens sammenligning av tallene fra det europeiske smittevernbyrået ECDC. (Se tabell lenger ned).

Tallet er det høyeste siden 18. april, skriver VG.

Ber kommunene være forberedt

Helseminister Bent Høie ber alle kommuner forberede seg på lokale utbrudd.

Insidenstallene gir en pekepinn om hvordan smittetrykket er i det enkelte land. Norge har selv satt en grense på 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere for å fjerne land på den røde listen for reiseråd.

25 nye smittetilfeller i Bergen

Bergen er en av kommunene som nå står midt i et lokalt utbrudd.

Det er registrert 25 nye koronasmittetilfeller i Bergen siden mandag. Det er sju færre enn dagen før.

- Dette er isolert sett noe lavere enn vi har sett den siste uken. Det er likevel for tidlig å se om det er noen nedadgående trend, sa byrådsleder Roger Valhammer (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.

Høie: Ber kommunene forberede seg

- Kommuner som har lav smitte bør bruke tiden godt, sa helseminister Høie på pressekonferansen.

- Samarbeidet mellom kommuneledelse og kommunelege må være tett og godt. Lange kommandolinjer og byråkrati fungerer dårlig, sa han videre.

- Det er viktig at de som har erfaring nå lærer av de som ikke har erfaring, rådet Høie og sammenlignet med brannøvelser.

Innfører ekstra omsorgsdager

Regjeringen innfører ekstra omsorgsdager ved lokale utbrudd når skoler og barnehager må stenge.

- Ledigheten er fortsatt på et nivå som vi i normale tider ville kalt krisehøyt, sa arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen på pressekonferansen tirsdag.

- Lokalt kan det bli behov for å stenge hele skoler. Det kan bety at noen foreldre har brukt opp den nye kvoten som ble innført 1. juli. Regjeringen innfører derfor en egen ordning der foreldre får omsorgsdager ved behov dersom kvoten er oppbrukt og skolen blir stengt, sa Isaksen.

Klikk på bildet for å forstørre. SER DU FORSKJELLEN? På en snau måned har Norge gått fra insidens-tall på 12 smittetilfeller per 100.000 innbyggere til 28,4.

SER DU FORSKJELLEN? På en snau måned har Norge gått fra insidens-tall på 12 smittetilfeller per 100.000 innbyggere til 28,4. Foto: (Nettavisen)

Nå kan Norge bli farget rødt av land som Estland, Litauen og Latvia, som alle fraråder reiser til land som har flere enn 25 smittetilfeller per 100.000 innbyggere totalt siste 14 dager.

Se tabell med ECDC-tall for 15. september og 17. august.

Landene bruker tallene fra ECDC når de skal vurdere sine reiseråd. Dersom smittetrykket holder seg så høyt, står Norge derfor i stor fare for å bli farget rødt neste gang landene oppdaterer sine råd.

Nordmenn som reiser til de baltiske landene, må allerede i karantene når de ankommer.

Kommentarer til denne saken