Gå til sidens hovedinnhold

Koronahåndteringen ser ut til å straffe Høyre ekstra hardt i områder uten mye smitte

Erna Solberg og hennes regjering har fått mye velfortjent skryt for sin håndtering av koronapandemien. Det har også gitt seg utslag på meningsmålingene, i hvert fall for seniorpartner Høyre.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nå kan det se ut til å ha snudd. På den seneste nasjonale målingen falt Høyre ned til 22,7 prosent, det laveste på lenge. Trenden er enda klarere i nord. I ANs ferske partimåling får Høyre oppslutning fra 16, 9 prosent av velgerne i Nordland, en nedgang med 4 prosentpoeng siden vår forrige måling i september.

Dette er også klart lavere enn valgresultatet for fire år siden, ja blir dette resultatet i september må Høyre tilbake til 2009 for å ha gjort det dårligere i Nordland.

Mens Nordland Høyre for et år siden snakket om et mulig tredje mandat, blir det nå en kamp for å beholde det andre.

Les også

Høyre taper i Nordland: - Overrasket over at Ernas koronabrudd ikke gir større utslag

Det finnes antakelig en nokså enkel forklaring på Høyres tilbakegang. Den handler, som det meste i disse dager, om korona.

En kombinasjon av stadig nye restriksjoner og vaksineforsinkelser må nødvendigvis undergrave tilliten til regjeringens håndtering av pandemien, og da særlig i de deler av landet som ikke er spesielt hardt rammet.

I Oslo klarer nemlig Høyre seg fremdeles svært bra. I Nettavisens måling fra helga går Høyre fram til 29,0 prosent, og er klart største parti.

Oslo er antakelig det sted i Norge der det er lettest å få forståelse for enda strengere innstramminger. Regjeringen sørget nylig også for at Oslo får flere vaksiner enn før. Det belønnes Høyre nå for, mens samtlige av Oslos posisjonspartiet går tilbake.

Vi ser motsatt bilde om vi går lenger nord. Høyre gjør det enda svakere i de to andre nordnorskes valgdistriktene enn i Nordland, områder som nå får kraftige innstramminger selv om de har hatt svært få smittede.

Det kan endre seg om smittesituasjonen forverres, eller vaksineringen lykkes, men neppe nok til å sikre Høyre et spesielt godt valg i nord.

Bortsett fra Høyres fall er situasjonen forbausende stabil i Nordland, tross den turbulens vi har vært inne i siden september. Den ene bevegelsen som har vært er dog svært viktig.

Mens Frp lå an til å tape et av sine mandater på forrige måling er de nå inne med to igjen. Det er ennå for tidlig å si om dette er en Sylvi-effekt, for forskjellen er marginal.

Men den kan bli svært avgjørende, for partiet som ifølge målingen må avgi et mandat til Frp er SV. Så lenge Venstre og KrF forblir under sperregrensen får det neppe noen stor betydning, men i tilfelle et jevnere løp kan denne type forskyvning over blokkgrensene bli avgjørende for hvem som får danne regjering til høsten.

Det betyr at det ennå er mye å slåss for i denne valgkampen.

Kommentarer til denne saken