Gå til sidens hovedinnhold

Korona til tross, god vinterferie!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi er mange som klager for tiden. Vi klager på regjeringen fordi den ikke gjør nok, og vi klager fordi den gjør for mye. Vi klager på dorull-hamsterne, hyttefolket, joggerne og ungdommen. Vi savner støtte, vi tilbakebetaler støtte, støtten rammer feil og skaper tapere. Jeg er irritert over at jeg ikke kan drikke vin på byen. Og nyte kunst og kultur. Jeg klager på helseministeren, jeg er så lei av hans utredninger og jeg kjenner en ulmende klage på Nakstad komme også, tenk det. Fredag var Erna også på plass, det ble ikke så mye endring. Det kommer nok enda flere klager.

Noen klager også på meg. Bli med meg inn i følgende scenario. Midt i kornaverden. Lørdag ettermiddag, Kiwi på beste vestkant. Vi skal handel til helgen. Masse kunder, og alle foruten en uten maske. Ja det stopper litt opp når vi skal går av butikken, kunder fra tre kasser smales mot utgangsdøren som selvfølgelig også er inngangsdør. Da dukker mannen uten munnbind med skikkelig «hey du svang opp», kjefter på den første som stopper opp i døren, «hei du kinamann (mannen er av asiatiske opprinnelse) trenger du hjelp til å gå, jeg er nummer to mellom han og med mannen uten munnbind bak meg. Så utbryter den svært hissige herre mannen, «gå nå er du hjernedød?»

Jeg snur meg og sier unnskyld, har jeg gjort noe galt? Hvor han svarer svært brydd, du stopper hele køen, tempo, tempo, tempo og for øvrig utsetter du meg for smitte. Du (altså jeg) er hjernedød og for øvrig ser du ikke ut. Tja, vedkommende mann kjeftet heftig. Jeg prøve med en prat, hva mener du egentlig?, men nytteløs. Svaret hans, du ser ikke ut, og du (altså jeg) er en stor smitterisiko. Sa han uten maske ...

Vel nå er jeg sånn nogen lunde oppgående, utsende mitt er vel objektivt, men hjernedød, kan selvfølgelig defineres. Men jeg hadde maske, sa takk og unnskyld. Men mannen var helt ut, ga seg ikke og kjeftet i vei. Han kjørte videre med Teslaen sin og jeg tenke, takk å gud at jeg ikke er i hans familie, og at jeg tross alt selv og både utseende og hjernen min ble trukket i tvil, har noe som heter oppdragelse og oppførsel. Korona til tross, akkurat da følte jeg glede, pandemi er utfordrende, mennesker som kun tenker på seg selv er håpløst.

Men siden naturen driter i alt som heter menneskerettigheter, lover og moral, og verken lar seg verken stoppe av opprop, trusler, politiske vedtak eller klagesanger, så blir det vanskelig å finne en adressat når man treffer slike

Hadde vi levd for noen hundre år siden hadde det vært enklere. Når naturen slo seg vrang for våre forfedre, kunne de rette sine anklager, bønner og spørsmål til Gud. Hadde det vært korona, var det svaret de da gjerne da fikk, var at pesten, flommen, tørken eller stormen var Guds straff for den synden de hadde begått.

Mye vil ha mer og fanden vil ha flere er det noe som heter. Dagens refleksjoner om å være fornøyd. Ting blir aldri helt perfekt. Ja, livet kan alltid bli bedre. Men det er viktig å innse at du nå også kan ha det ganske bra. Med litt mer tilfredshet blir alt så mye mer morsomt og enklere i livet.

Vi forbinder lykke med noe behagelig, det å være tilfreds. Men det gode liv er noe mer. For selv om det florerer med tips til hvordan du blir lykkelig så er det ikke så enkelt likevel. Folk flest skjønner ikke alltid hva som gjør dem lykkelige. Men hvem har sagt at alt skal være så enkelt, hvem har sagt at vi alltid skal være lykkelige?

Jeg kjenner at også jeg blir påvirket, og hvem gjør da ikke det? Men altså, helt seriøst, vær glad du eventuelt er frisk, holder deg frisk, og at du ikke må oppleve at noen av dine kjære dør! Vær glad for at du kan tenke, gå, smake, lukte, og Leve. For når alt kommer til alt, så handler det faktisk om å leve, og å overleve.

Jeg klarer meg nok uten kino, teater, vin på byen, kjøpesentre, treningssentre en liten stund. Og når sant skal sies så er det en billig pris å måtte betale for å eventuelt beholde kontroll over pandemien, eller livet til noen du er glad i. Hold motet opp, og vi gjentar «slagordet» vi lagde i våres, for snart et år siden: «Det blir bra til slutt». God vinterferie.

Kommentarer til denne saken