Gå til sidens hovedinnhold

Korona og valgflesk

Holder tallet på koronainnlagte seg stabilt bør samfunnet gjenåpnes i september, selv om smitten øker.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I september kan vi igjen danse, klemme og elske. Det var budskapet fra statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie for kort tid siden. – Leve helt som normalt igjen, var ordene de brukte.

Årsaken er nye tilførsler av vaksiner og et stabilt antall innlagte på norske sykehus med covid-19. Så ble det lagt til at dette forutsatte at vaksineringen ikke blir forsinket og at det ikke dukker opp varianter av viruset som vaksinene ikke beskytter mot.

Budskapet var likevel optimistisk; slutten på pandemien er endelig nær.

Problemet er at både Høie og Solberg har sagt bortimot det samme før. Alt i mars ble vi bedt om å holde ut bare litt, til over «den siste kneika». Den er vi altså ennå inne i, og den begynner å bli lang.

Denne uken spurte NRK et utvalg nordmenn om de støttet en tredje vaksinedose eller ikke. Halvparten av de spurte svarte at de visste for lite til i det hele tatt å ha en mening om saken. Det er en ekstremt høy andel.

Og ekspertene er like usikre. FHI mener smittesituasjonen er under kontroll, men har også scenarioer der restriksjonene varer helt til våren 2022.

Det får Senterpartiets Kjersti Toppe til å kritisere helseministeren for å bruke koronalettelser i september som valgflesk. – Det er useriøst å snakke om «snarlig gjenåpning» og «fjerning av alle tiltak» i september, sier hun til VG.

Toppes frykt er at det blir en ny regjering, der Sp er med, som må skuffe alle de som er lovet normalitet i september. Slik sett er hennes utspill nok også en del av valgkampen.

Hun har likevel et poeng. Det er en grense for hvor ofte en regjering kan bryte med både egne prognoser for når vi gjenåpner, og folks forventninger om dette før restriksjonene mister legitimitet.

Da regjeringen 5. juli utsatte fase 4 i gjenåpningen skulle det kun vare fram til august, så ble det utsatt til midten av august og nå er vi der og fremdeles venter regjeringen.

Årsaken er legitim nok, den nye delta-varianten, men de stadige utsettelsene gjør det forståelig at også dette siste løftet oppfattes mer som valgflesk enn prognose.

Det som uansett gjenstår er at våre myndigheter før eller senere er nødt til å akseptere økt risiko: En gjenåpning vil uvegerlig føre til mer smitte, noe vi nå ser.

Men det viktige er ikke hvor mange som blir smittet, men hvor mange som blir så syke at de må på sykehus. Det tallet holder seg stabilt. Fortsetter det utover i september bør samfunnet gjenåpnes, selv om smitten øker enda mer.

Først om dette igjen skulle føre til mer død og flere innleggelser bør nye restriksjoner vurderes – da primært lokalt. Og helt uavhengig av hvilken regjering vi da har.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.