(Lofotposten): – Det har vært en fantastisk og lærerik reise. 2. juni 1986 var det bare meg, og jeg dro rundt for å finne kontor. 1 august i år er vi 18 medarbeidere her.

– Den største eksporten fra vår landsdel er de gode hodene. Det er veldig flott å kunne få bidra til at noen flere blir værende, eller kommer tilbake, sier administrerende direktør, Ruben Jensen.

Fra den spede begynnelse på 80-tallet har næringslivsorganisasjonen fått tilført flere gode hoder.

– Tidligere kjøpte vi advokattjenester fra Oslo. Etter hvert som utgiftene og behovet økte så vi nødvendigheten av å skaffe oss den ekspertisen internt på huset. Da ble det sagt at vi ikke kom til å få en entrepriseadvokat til å jobbe i gokk.

I 2005 ble Karina Krane ansatt som advokat. Nå leder hun den juridiske avdelingen i NESO og har en advokat og to advokatfullmektiger med seg.

Den vanskelige Vestfjorden

Jensen innrømmer at han av og til har tenkt tanken på at ting hadde vært lettere om han ledet en organisasjon som ikke lå i Lofoten.

– Når man har aktivitet i hele landsdelen, så er det ikke alltid ideelt å skulle over Vestfjorden i alt slags vær. Men vi har fått det veldig bra til. Vi er jo den eneste bransjeorganisasjon med administrasjonssted i Lofoten.

Da koronaen traff ble organisasjonen tvunget til å satse mer digitalt.

– Da akselererte den digitale utviklinga, men jeg syns det har fungert bra. Før kunne vi bruke 10.000 til 12.000 på en flybillett til Alta for et møte. Den digitale utviklinga har redusert reisebehovet vårt, selv om det fortsatt er viktig for oss å reise ut for å treffe medlemmene våre.

114 elever

Fagfeltekspertisen i NESO spenner fra pedagoger til ingeniører, økonomer og advokater.

Utviklingen i organisasjonen har blitt gjennom et nært samarbeid med de over 135 medlemsbedriftene.

– Det har vært et behov fra bransjen og våre eiere å få mer kompetanse. Den første skolen vi startet var formannsskolen i 1995. Der har vi hatt 25 klasser og 677 elever, sier Jensen og legger til at NESO er den største private kompetansetilbyderen i bransjen i nord.

Den største utfordringa i bygg- og anleggsbransjen er å skaffe nok arbeidskraft.

– Ved lærlingeskolen har vi i dag 114 elever og er den største videregående skolen i byggfag i landsdelen, sier han og benytter anledningen til å rose Aust-Lofoten videregående skole for et godt samarbeid.

Lite frafall

– På de 12 årene vi har drevet lærlingeskolen har vi hatt under ti prosent frafall. Lærlingene får lønn i bedriftene fra dag én og har undervisning syv uker i året, fordelt på tre samlinger.

Samlingene i regi av skolen gir også ringvirkninger for andre næringer.

– Vi har vel hatt årlig cirka 5000 romdøgn på hotell, i tillegg til blant annet bowling og kino for lærlingene våre.

Etter 35 år i lederstolen kjenner fortsatt Jensen på gleden av å gå på jobb.

– Jeg har fortsatt arbeidsglede, men jeg skal ikke «ta en Thon» å jobbe til jeg er over 90 år, sier han og ler.

Han regner seg fram til at han ennå ikke er fylt 63 år, og står i jobben til styret kaster han.

– NESO har hatt en positiv utvikling i alle år. Der har kundefokus vært en viktig suksessfaktor, i tillegg til dyktige medarbeidere, sier han.

Tøff oppstart

Selv om pilene har gått opp hele veien, innrømmer han at oppstarten var tøff.

– Den tøffeste tida var i oppstarten, med svært stor reisebelastning. Da hadde vi tre små hjemme. All ære til kona som sto på og hadde all belastningen hjemme, sier han åpenhjertig.

Nå er ungene store utflyttet for lengst. For bare kort tid siden tok han og kona Marte en litt utradisjonell avgjørelse. De valgte å flytte fra leilighet til nybygget enebolig, vegg i vegg med mellomstedatteren.

– Den yngste dattera bor i underetasjen og den eldste bor et lite stykke unna. Vi er privilegerte som har alle barn og barnebarn rett i nærheten av oss, og jeg håper vi kan være til hjelp for dem, sier han.

Vil etablere friskole innen byggfag – fylkesrådet vender tommelen ned for tredje gang

Arbeidsliv og næringsliv vil ha bedre vei i Lofoten: – E10 har lav standard, nedsatt fart og liten bredde

Ruben kjøpte bygården for over 23 millioner kroner: – Bygget har potensial og vi trenger mer plass