Stolthetskonserten Mihá i en utsolgt Hamarøyhall lørdag kveld ble en strålende manifestasjon på nettopp dét.

 

Konserten ble en eneste lang triumfferd fra begynnelse til slutt. Mari Boine er fortsatt den største stjernen av dem alle, men hun er ikke den eneste samiske artisten som skinner.

 

De svenske artistene Katarina Barruk, Sofia Jannok, Jarŋŋa og Elina Israelsson, samt finske Ailu Valle tok alle publikum med storm. De 500 i salen lot seg også begeistre av de norske artistene Elle-Márja Eira, Ágy,  SlinCraze, Frode Fjellheim, Kim Lie, Ronja-Katrin Larsen, Eline Thorp, Sweet Like Chili,  Æ (Erling Ramskjell) og Skutvik Blandakor med solist Håkon Amundsen.

 

I tillegg kom et suverent husband, ledet av kapellmester Svein Schultz og to dyktige konferansierer i Erlend Elias Bragstad og Jenny Jensen.

 

Arrangementet ble gjennomført for å bygge ny stolthet og samhold i Nord-Salten etter de mange overgrepssakene som er avdekket i Tysfjord. Målet var at man gjennom et felles musikalsk løft skulle skape, solidaritet, engasjement, menneskelig overskudd og energi. Det lykkes til fulle, ikke minst takket være artistene som alle stilte opp gratis.

Er ikke alene

Mari Boine, som forrige helg ble tildelt hedersprisen av Spellemannsjuryen, svarte ja med en gang hun ble spurt om å delta på konserten.

 

– Det gjorde jeg fordi dette er en viktig konsert. Det er tøffe og smertefulle ting Tysfjord-samfunnet har gjennomgått. Jeg tror musikk kan bidra til å bringe litt medisin, litt trøst og litt glede og samtidig få fram samisk stolthet. Det er viktig ettersom det samiske samfunnet gjennomgår smertefulle ting. Jeg ville være med på å vise dem som er berørt, at de ikke står alene. Vi holder rundt dem, sa Mari Boine til Avisa Nordland etter konserten.

 

Hun dedikerte en av sangene sine, «Elle» til dem som har klart og våget å dele sine smertefulle historier og erfaringer med andre.

– Det koster, så det står det respekt av. Det er kun åpenhet som kan helbrede det som har skjedd, mente Boine.

Står sammen

Katarina Barruk hadde tatt turen helt fra Umeå for å opptre på konserten.

 

-Jeg synes det er kjempeviktig å vise solidaritet og at vi i Sápmi står sammen som et folk i saker som er vanskelige, sa Barruk til Avisa Nordland etter å ha gått av scenen.

 

Barruk forteller at Tysfjord-saken har fått stor oppmerksomhet i det samiske samfunnet i Sverige.

-Jeg synes konserten i kveld var helt fantastisk. Den var en sykt herlig greie og den kjentes som veldig viktig. Dessuten var det en stor ære å stå på scenen sammen med Mari Boine, sa artisten fra Umeå.

Klumpen forsvant

Det var Árran lulesamisk senter som sto som arrangør for konserten, i samarbeid med blant annet Hamsunsenteret.

 

Direktør Lars Magne Andreassen var strålende fornøyd med arrangementet.

-Jeg har gått med en klump i brystet i halvannet år. Den løsnet i løpet av kvelden. Det er fantastisk med alle de flotte artistene som kommer og opptrer gratis, med alle de frivillige som stiller opp og med all den gleden og varmen som blir vist. Noen av artistene var bedre enn jeg noen gang før har hørt dem. De ga av seg selv så til de grader. Jeg tror aldri jeg har vært på en bedre konsert. Det sier jeg ikke fordi jeg var med på å arrangere den, men fordi den traff meg så uendelig sterkt midt i hjertet. Målet med konserten var å fokusere på stolthet, skape samhold mellom kommunene i Nord-Salten og å vise at dette er et problem som ikke bare angår Tysfjord. Det tror jeg jammen at vi klarte, sier en stolt og glad direktør for Árran lulesamiske senter.

Han kan også fortelle om en ung kvinne fra Drag som ikke har klart å dra hjem på årevis.

- Etter konserten sa hun: -Nå kan jeg dra hjem. Nå er jeg igjen stolt over å være fra Tysfjord. Nå har jeg fått hjemstedet mitt tilbake. En slik uttalelse og opplevelse er alene verd hele konserten, mener Andreassen.

Har vist mot

Statssekretær Anne Karin Olli fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet takket på konserten alle i Tysfjord som har stått fram med sine historier.

 

-Dere har vist mot og styrke ved å gå foran og ved at dere har brutt tausheten. Det krevet mot å vise sårbarhet som samfunn og det kreves styrke å be om hjelp. Dere har bidratt til endring. Sammen skal vi ta tryggheten tilbake, sa Olli.

Rørt Marion

En av den som har stått fram og gitt Tysfjord-saken et ansikt er Marion Anne Knutsen. For sin innsats ble hun i 2016 kåret til Årets Nordlending. Hun var til stede på konserten i Hamarøyhallen.

-Det har vært helt fantastisk. Jeg har sittet med tårer i øyekroken og blitt veldig berørt, sa Knutsen til Avisa Nordland.

Hun legger ikke skjul på at det har vært en lang vei fra hun sto fram med sin historie til stolthetskonserten.

-Det har det vært, både på godt og vondt. Det har vært mange tøffe dager, så en konsert som dette gjør veldig godt. Det er også viktig å få fram alt det som er godt og bra med Tysfjord-samfunnet. Alt er ikke bare elendighet. Det er også mye fantastisk som skjer, som i kveld. Tenk at det har kommet folk helt fra Sverige for å høre på konserten. Dette har virkelig vært et løft for meg, sa Marion Anne Knutsen.