Konkurrent vil ikke ta over rutene som Widerøe kutter

Widerøe har bestemt seg for å kutte 4000 avganger. Konkurrenten DAT vil ikke ta over.

Widerøe har bestemt seg for å kutte 4000 avganger. Konkurrenten DAT vil ikke ta over. Foto:

DEL

Tidligere denne uken ble det kjent at Widerøe kutter 4000 avganger. Selskapet har pekt på store utfordringer for lønnsomheten på de minste flyene som flyr de korteste rutene som årsak til at tilbudet på en rekke kortbaneruter nå reduseres.

Til NRK sier det danske luftfartsselskapet Danish Air Transport at det ikke blir aktuelt for dem å overta flyrutene.

– Vi vil gjerne vurdere alle ruter, hele tiden, men det er ingen av de rutene som Widerøe vurderer nedlagt som kan tas over av oss, sier Jesper Rungholm, administrerende direktør i Danish Air Transport.

Årsaken er at DAT trenger en landingsbane som er mer enn 1200 meter lang. Dermed er enkelte av rutene som Widerøe nå kutter uaktuelle.

- Ulønnsomt

Rungholm sier til NRK at det kunne ha blitt aktuelt å overta noen av Widerøes ruter dersom de ble fullstendig lagt ned. Men han mener det norske avgiftssystemet gjør flyrutene ulønnsomme.

- Hvis man fortsetter å slå de regionale flyvningene i hjel med avgifter så kommer flere flyvninger til å forsvinne fra Distrikts-Norge, sier han.

I en e-post til NRK skriver samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) at regjeringen er opptatt av å bedre lønnsomheten for kommersielle flyruter i distriktene.

- Vi har derfor nylig besluttet å gjøre avgiftsendringer som styrker grunnlaget for de kommersielle distriktsrutene gjennom å innføre fritak fra plikten til å betale for inntil seks tonn av den vektbaserte startavgiften.

Disse rutene kuttes i Nordland:

*Bodø - Evenes legges ned.

*Andenes - Evenes legges ned. Andenes - Bodø flys direkte og via Stokmarknes. Antall avganger Bodø - Andenes blir likt som i dag.

*Bodø - Svolvær: Avgang fra Bodø 06:50 legges ned mandag og tirsdag.

*Svolvær - Bodø: Avgang fra Svolvær 07:30 legges ned mandag og tirsdag.

*Bodø - Mo i Rana avgang fra Bodø 06:25 legges ned torsdag-fredag.

*Mo i Rana-Bodø: avgang fra Mo i Rana 07:15 legges ned torsdag fredag.

*Direkteruten Oslo – Sandnessjøen legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Brønnøysund legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul

*Direkteruten Oslo - Mo i Rana legges ned i oktober, november, desember, januar, februar og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Svolvær legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

*Direkteruten Oslo - Leknes legges ned i oktober og mars. Opereres medio april ut september og i forbindelse med påske/jul.

Artikkeltags