«Livet er som en konfekteske. Du vet aldri hva du får». Fru Gumps visdomsord fra filmens verden kan også passe på denne ukens hendeleser i norsk politikk. For mandag åpnet Stortinget, tirsdag får vi et statsbudsjett, onsdag en regjeringsplattform og torsdag en regjering.

Og så tett til brystet har delegasjonene på Hurdalssjøen holdt sine kort at vi faktisk aner lite om hva vi kommer til å få. Vel, litt vet vi, men det finnes fremdeles nok politisk konfekt å dele ut til at mange vil bli overrasket. Enkelte også skuffet.

Det gjelder ikke minst statsbudsjettet, selv om det er derfra flest konfektbiter er delt ut på forhånd. 1.500 milliarder kroner var det på i år, og staten kommer til å dele ut omtrent like mye neste år også. Tirsdag får vi vite hvem som får dette til fordeling.

De store linjene kjenner vi alt, og siden dette har vært et valgår kjenner vi til mange av de mindre konfektbitene også. Der er jubelen allerede utløst, senest på Andøy forrige uke da regjeringen bekreftet at det kommer 365 millioner kroner på budsjettet for videre utvikling av romvirksomheten der.

Andre venter ennå i spenning, og den spenningen utløses bare delvis med framleggelsen av budsjettet. Årsaken er at vi står foran et regjeringsskifte, og den nye regjeringen vil også ønske å sette sitt preg på budsjettet. Det betyr at endringene kan bli noe større i år enn tidligere før statsbudsjettet er endelig vedtatt på Stortinget.

Det er likevel grenser hvor store endringer en innkommende regjering kan gjøre. Ettersom offentlig sektor har vokst, er stadig mer av statsbudsjettets utgifter bundet opp og kan ikke endres under veis.

I dag regner man med at opp til 99 prosent av et statsbudsjett allerde er bundet opp. Det vil si at en innkommende regjering gjerne har 15 -25 milliarder på flytte rundt på.

Samtidig har Ap og Sp allerede lovet kutt i fergeprisene, reversering av regionreformen og en stor arbeidslivsreform. Dette må finansieres innenfor den del av budsjettet som lar seg flytte på. Da spørs det hvor mange flere konfektbiter man har å dele ut.

Det betyr ikke at løpet er kjørt for de som ønsker seg søtsaker til jul. Det avhenger nemlig av to ting til; kostnadene og hvor enige Ap og Sp er om saken. Det kan være gode nyheter for Nesna. Både Ap og Sp støtter en gjenåpning der, og det vil koste relativt lite.

Andøys håp om å få omgjort nedleggelsen av flybasen kan ligge noe tynnere an. Både fordi det blir dyrere, og fordi Ap og Sp her har vært svært uenige. Har Sp fått sin vilje på dette området i regjeringsforhandlingen er det fortsatt håp, har Ap vunnet fram blir det nok med rompengene for Andøy.

Og da er vi framme ved den andre konfekteska som åpnes denne uka; den nye regjeringen. Både dens politiske plattform og dens sammensetning. Som skrevet har det lekket svært lite ut om dette hittil.

Bortsett fra at man er enige, og at en ny regjering kommer. Det betyr i seg selv en endring, men bortsett fra at ansiktene blir nye er det ikke sikkert folk vil merke den store forskjellen på kort sikt.

Årsaken ligger i det foran nevnte faktum at det er den avtroppende regjeringen som faktisk leverer neste års statsbudsjett. Det skyldes at kun den har nok utredningskapasitet til å finne ut hva effekten av ulike bevilgninger blir.

Det gjør at en innkommende regjering som oftest ikke en gang bruker det begrensede handlingsrom den har. Å gjøre for store grep med et statsbudsjett uten selv å ha kapasitet til å utrede konsekvensene blir fort politisk uansvarlig.

Dessuten finnes det som oftest en rekke saker avgående og påtroppende regjering faktisk er enige om, som bevilgningene til å flytte flystripa i Bodø.

Det er først statsbudsjettet for 2023 den nye regjeringen egentlig får sette sitt eget preg på. Det betyr ikke at vi må vente helt til da med å se effekten av regjeringsskiftet.

Det skal utformes en serie konkrete politiske vedtak før den tid, og det arbeidet har nå fått nye pådrivere. Det vil vi alle få merke, men de konfektbitene som deles ut denne ukene kan fort bli både mindre og bitrere på smak enn det mange håper på.