Ordførerkandidat: - På linje med Al-Qaida og IS

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Ordførerkandidat Rune Ellingsen på Røst omtaler lederen av Sea Sheperd for terrorist og krigsherre, og krever lederen pågrepet og stilt for norsk rett.

— Vi burde snakket om dette for lenge siden, sier førstekandidaten til an.no.

Det er Sentrumslista Ny Tid på Røst som sendte ut den krasse beskyldningen tirsdag kveld, hvor de sammenligner Sea Sheperd som "en internasjonal terrororganisasjon, på lik linje med Baader-Meinhof, Al-Qaida og IS".

Der skriver Ellingsen at organisasjonen hevder å ha skaffet seg utrangerte hurtiggående amerikanske marinefartøyer, og truer med å ta seg inn i norske territorialfarvann.

Notorisk terrorist

Ellingsen ser med økende bekymring på det han kaller sabelraslingen fra Sea Sheperd og dens leder, kanadieren Paul Watson.

Siden tidlig i vår har de truet med å utøve skadeverk mot norske hvalfangstfartøyer på lovlig fangst og implisitt også skade uskyldige mennesker.

— Vi ber derfor Justisdepartementet redegjøre for om de er oppmerksomme på denne trusselen som Sea Sheperd utgjør mot norske liv og økonomiske interesser, og om de har planer og rutiner klare dersom denne farlige og notoriske terroristen skulle forsøke å ta seg inn i norske territorialfarvann, skriver felleslista.

På Røst er det i dag tre båter med konsesjon for å drive med hvalfangst. Sentrumslista Ny Tid står også samlet bak et ønske om å utvide næringa med et hvalmottak.

Til Avisa Nordland sier Ellingsen at de gjerne tar debatten om hvalfangst, men ikke med vold som metode.

— Dette er et helt uakseptabelt sjørøveri, vi må ta diskusjonen med ord.

— Opplever dere Sea Sheperd som en reell trussel på Røst?

— Absolutt, vi kan ikke leve med slike trusler hengende over oss når vi vet hva de er kapable til, sier Ellingsen.

Ønsker svar fra Canada

I tillegg til pressemeldinga har Ellingsen skrevet brev til Forsvarsdepartementet med kopi til Fiskeridepartementet og Justisdepartementet, samt brev til den canadiske ambassaden i Norge.

Grunnleggeren av den ideelle organisasjonen, Paul Watson, er fra Canada.

— Alt for lenge har Canada sittet stille i båten, nå krever vi først og fremst å få frem den Canadiske ambassadens syn på saken. Det er på tide å ta Sea Sheperd på alvor, og begynne å betrakte dem som det de er: En internasjonal terrororganisasjon, på lik linje med Baader-Meinhof, Al-Qaida og IS. Deres framferd og arbeidsmetoder står ikke tilbake for noen av disse, og den fanatiske, fundamentalistiske retorikken deres er kun egnet for en ting, å skape frykt blant lovlydige og siviliserte mennesker, mener Ellingsen.

Ellingsen sier at selv trusselen om terrorhandlinger strider mot ideen om et fritt og demokratisk internasjonalt politisk system, og felleslista krever at Watson og hans kumpaner blir pågrepet og stilt for retten "så snart norske myndigheter får dem på skuddhold".

— Kan du utdype hva du mener med skuddhold?

— Vi mener ikke noe spesielt med det. Hvem sitt skuddhold det er kan diskuteres, det trenger dere ikke å henge dere opp i, uttaler Ellingsen til an.no.

Nå avventer vi svar fra norske og canadiske myndigheter, så får vi se hva vi gjør videre.

Selve organisasjonen er stiftet i USA og har drevet med aktivisme i store deler av verden siden 80-tallet. Watson satt tidligere i styret til Greenpeace, men ble kastet derfra etter uenigheter om direkte aksjon som strategi. Direkte aksjon har Watson tatt med seg videre til Sea Sheperd, derav omtalen som piratorganisasjon.

Artikkeltags