Gå til sidens hovedinnhold

Kommunen jubler over smittetallene: – Dette er jo ganske så flott, syns vi

Artikkelen er over 1 år gammel

Over de siste fem dagene er det ikke registrert ett eneste tilfelle av koronasmitte i Bodø. Ordføreren hyller tiltak fra både ansatte og innbyggerne.

Det var en hes Kai Brynjar Hagen som møtte opp på Bodø kommunes pressekonferanse, torsdag.

Han beroliget alle med at grunnen ikke er smittsom.

– Stemmen min har ikke vendt seg til å prate 16 timer i døgnet, så jeg har ikke en akutt luftveisinfeksjon, sa han med et smil.

De ordentlige nyhetene om smittefaren i Bodø var enda mer beroligende.

– De siste fem dagene har vi testet 210 personer i Bodø kommune. Av disse er det null positive prøver, altså bekreftede tilfeller av koronasmitte. Det er jo ganske så flott, syns vi.

Åtte tilfeller før det

Før dette har det blitt testet 120 personer, med åtte bekreftede smittetilfeller i Bodø.

Disse tilfellene var grunnet at folk hadde reist utenfor kommunens grenser. Dermed er det ingen bekreftede tilfeller av koronavirus som har smittet mellom innbyggerne.

Folk har likevel tatt til sosiale medier og er bekymret over de potensielle mørketallene, siden ikke alle blir testet.

Bodølege Tor Claudi kunne berolige med at Norge skal ha god kontroll på smittetiltakene sine.

– Jeg vil starte med det som skjer nasjonalt. Norge er det landet i verden som tester flest i forhold til befolkningstall. I går testet Norge 7000 personer, der det ble funnet 116 smittetilfeller, sier han og fortsetter:

– Bare fordi vi ikke tester alle og vi ikke finner nye smittede med de testene vi gjør, så betyr ikke det at det er et stort antall smittede der ute. Men der er selvfølgelig noen som har sykdommen som vi ikke kjenner til.

For de med symptomer på sykdom, eller i hjemme gjelder det å holde seg hjemme og følge rådene fra Folkehelseinstituttet.

Begrenset antall prøver

Under pressekonferansen ble det tatt opp at flere klaget over mangelen på prøver som var tilgjengelig for kommunen.

– Denne epidemien startet i Kina i desember og 7. januar ble det identifisert. Det er imponerende at man nå så raskt kan teste for viruset. Det har aldri skjedd i verden før at man har utviklet tester så raskt. Så vi får flere tester etter hvert, sa Claudi.

Med et begrenset antall tester, sier kommunen at de må målrette hvem som blir testet på et tidlig stadium. Dette gjelder to målgrupper.

– Det er jo først og fremst pasienter som ligger på sykehus som er veldig syke og som vi må diagnostisere. Så er det også helsepersonell som har stor risiko med å eventuelt spre det videre til befolkningen, sa smittevernoverlege Hagen.

– Fra dag til dag er det omtrent et 50-talls som testes og det er etter ganske strenge kriterier. Vi tester de som vi tror har størst mulighet til å være smittet, og selv da har vi gått i null.

Luftveislegevakta åpnet

Nordland har etter tallene å dømme den laveste forekomst av koronaviruset i hele landet.

Ida Pinnerød presenterte på konferansen det nye tiltaket som skal ytterligere effektivisere koronatesting i Bodø.

– Luftveislegevakta er åpnet på det gamle «tannhølet», altså ved Alstad Tannklinikk. Men det er viktig å huske på at for å komme dit, så må man snakke med fastlegen sin først. Det er kun leger som kan sende pasienter dit.

Ordføreren snakket også om tilbud som foreldre kan benytte seg av om hjemmeundervisningen gikk treigt.

– Vi vet at situasjonen flere foresatte står i er krevende, spesielt dette med nye rutiner og skolearbeid hjemme. Vi har derfor etablert et innsatsteam på hver skole som kan svare på spørsmål hvordan man kan legge opp planer.

Hun brukte også tiden til å hylle både ansatte og innbyggere i kommunen.

– Det vi driver med nå er en massiv nedbryting av smittekjedene. Det gjøre en fantastisk innsats for at dette er mulig. Jeg vil takke alle ansatte og hele befolkningen vår, som gjør en kjempeinnsats.

Kommentarer til denne saken