Smitteeffekten fra en positiv sentrumsutvikling på også næringslivet kan knapt overvurderes

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

leder:Bodø er Norges mest attraktive by. Det har en jury satt ned av kommunaldepartementet bestemt.

Det er to hovedgrunner til at Bodø vant kåringen: en bevisst satsing på sentrumsutvikling og at byen snudde pessimismen etter flystasjonsnedleggelsen til ny optimisme og skapte et visjonært prosjekt for byutvikling. Altså en begrunnelse primært basert på hva Bodø alt har gjort, og en på alt det spennende man kan vente seg i årene framover.

Juryens begrunnelse virker da også både veloverveid og grundig, og det virker som en meget fortjent seier. Dermed også et bidrag til den nye stolthet over byen sin bodøværingene har utviklet gjennom de siste årene. En stolthet – og selvbevissthet – som utvilsomt har bidratt til den positive utvikling byen alt har gått gjennom, og som juryen falt for.

Juryen peker på flere riktige ting Bodø har gjort, men den kanskje mest spennende konklusjonen er denne: «Det bygges boliger i sentrum og dette er et av de viktigste grepene byer og tettsteder kan gjøre. Betydningen av at flere bor i den sentrale bykjernen kan knapt overvurderes, smitteeffektene på annen by- og næringsutvikling er fundamental».

Dette bør være en videre spore til å fortsette boligbyggingen i sentrum. Der mennesker bor sammen er det liv og røre, og der det er liv og røre trives menneskene sammen.

Noen foretrekker uansett det gode liv på landet, men de som flytter til en by vil gjerne bo sentralt, og det må politikerne forsette med å legge til rette for.

Det er nemlig ikke slik at jobben er gjort i og med prisen. I går ble det også kjent av Bodø har mistet 600 jobber i løpet av få år. Det viser at trivsel ikke skaper arbeid i seg selv, og at Bodø fremdeles har en stor jobb foran seg.

Men som juryen påpeker; smitteeffekten fra en positiv byutvikling på også næringslivet «kan knapt overvurderes». Det er derfor all grunn til å nyte seieren noen timer, men så må arbeidet med å bygge en god framtid fortsette. Både i forhold til Ny by-ny flyplass og de mer korstsiktige utfordringer Bodø står overfor.

Det er i den balansen vår framtid vil formes, på godt eller ondt.

Artikkeltags