Flere kommuner ser på interkommunalt samarbeid

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Ekspert tror på mer samarbeid etter kommunereform

DEL

AN+ til kun 99 kroner for 8 uker

Mens regjeringen ikke ser på samarbeid mellom kommuner som et alternativ til sammenslåing, kan det interkommunale samarbeidet øke kraftig etter reformen.

Leder til mer samarbeid

Mens kommunalminister Jan Tore Sanner (H) ønsker seg sammenslåinger, ser mange kommuner på interkommunalt samarbeid som et reelt alternativ, skriver Nationen.

– Det er det det har stått om for mange, om man skal slå seg sammen eller satse på økt interkommunalt samarbeid. Og framover hvis man får flere oppgaver, må det håndteres med økt bruk av interkommunalt samarbeid, sier Bent Aslak Brandtzæg i Telemarksforskning.

Der har han ansvar for kommunereform og interkommunalt samarbeid, og han mener arbeidet med reformen kan lede til mer samarbeid.

– Det er en del kommuner som konkluderer med at de har mye samarbeid, men fortsatt har en del å gå på.

Folkevalgt styring

Analytiker Geir Vinsand i NIVI «forventer en fordobling» av samarbeidet etter reformen. Også statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunaldepartementet ser at det vil være behov for kommunale samarbeid i fremtidens kommunestruktur. Han påpeker samtidig at mange ulike samarbeid fort kan bli komplekse og uoversiktlige og mener sammenslåing vil styrke lokaldemokratiet.

– Sammenslåing av kommuner sikrer bedre folkevalgt styring i en større kommune. (©NTB)

Artikkeltags