Gå til sidens hovedinnhold

Komedien er for lengst forlatt. Stadiet for sirkus er passert. Er det mulig å få en slutt på den utmattende tragedien?

Artikkelen er over 1 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Stormene i Stormen vil ingen enda ta. Konserthuset er koronastengt. Skittentøyvasken henges likevel ut for åpen scene i en forestilling som ikke ser ut til å ha noen ende. Nå sist med den klønete oppsigelsen av Rolf-Cato Raade. Akt etter akt med nye krumspring spilles ut for et stadig mer slitent publikum. Komedien er for lengst forlatt. Stadiet for sirkus er passert. Er det ikke mulig å få satt en sluttstrek for den utmattende tragedien som får finsk fjernsynsteater til å framstå som Sound of Music?

Stormen har vært en suksess med fulle hus og kulturelle høydepunkter. Dessverre har Stormen konserthus blitt like kjent for vedvarende bråk og konflikter. Også utenfor Bodøs grenser. Forfatter og spaltist Morten Strøksnes har rett når han spissformulert hevder at konserthuset er blitt mer norgesberømt for ukultur enn kultur. Noe han selv også har bidratt til.

LES OGSÅ: Stormen sier opp Rolf Cato Raade

Uroen rundt tidligere kulturhussjef Rolf-Cato Raade har vært der siden han ble husets første toppsjef fra åpningen i 2014. Raade var involvert i flere konflikter de første årene. Siden har det toppet seg med den mye omtalte Danny Hayes-saken høsten 2018. Da signerte Raade på vegne av Stormen en sponsoravtale med den kontroversielle amerikaneren som snudde Bodø på hodet.

Den saken endte, etter mange kontroverser, med at styret ga Raade en skriftlig advarsel. Også den for åpen scene. Tidligere ordfører Odd-Tore Fygle var satt inn som styreleder og ryddegutt i Stormen. Han kastet kortene etter Hayes-saken.

Samme høst overtok Arild Olsen som styreleder etter Fygle. Olsen hadde bygget opp Private Barnehagers Landsforbund (PBL) fra start. Han var respektert og ble vurdert å ha de egenskapene som skulle til for å få Stormen-organisasjonen på rett kjøl. Med seg hadde han et mandat som ingen har uttalt høyt: Å kvitte seg med Rolf-Cato Raade.

For et år siden ble Raade nedgradert til program- og utviklingssjef, mens Olsen satte seg selv midlertidig inn som direktør. Det har ikke roet gemyttene. Tvertimot. Det er framsatt varsler mot Olsen og andre i ledelsen og fremmet påstander om fryktkultur. En leder har flyttet arbeidssted ut av huset som følge av konfliktene. Resultatet av en omfattende arbeidsmiljøundersøkelse er fortsatt ikke presentert.

Få dager før danske Ramus Adrian overtar som direktør er det bare å konstatere at målet om overlevering av et ryddig bo har mislyktes. Det er konflikter i hvert hjørne. Han overtar en dypt splittet organisasjon og en oppsigelseskonflikt med gammelsjefen. Hans odds for å lykkes er betydelig redusert.

Stormen er et kommunalt foretak. Kommunen har sviktet sitt ansvar som eier over lang tid. Spørsmålet er: Kan vi ha tillit til at kommunens ledelse nå gjør de grep som skal til for å få ro i organisasjonen? Den tilliten er ikke der i dag.

For nå må det være nok!

Kommentarer til denne saken