Gå til sidens hovedinnhold

Klima eller miljø?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når vi leser uttalelsene Høyres Bård Ludvig Thorheim og Arbeiderpartiets Øystein Mathisen kommer med i sitt tilsvar til Håkon Møller, er det nesten så en får lyst til å tro at de to er opptatt av miljøet. Hvorfor Mathisen snakker om sykler, er ikke godt å si, men han har rett i at verden trenger grønn industri. Thorheims bekymring for kinesiske kullkraftverk er det også lett å slutte seg til.

Det er likevel ikke noe argument for å ikke stille strengest mulig miljøkrav overfor Hydro og Equinor når de skal bestemme hvor den nye batterifabrikken deres skal legges.

Det er som forventet at Høyres Bård Ludvig Thorheim tyr til harde ord og en tøff retorikk når han skal kommentere Håkon Møllers betenkeligheter med plasseringen av en batterifabrikk i Salten.

Velgerne i Nordland bør merke seg at Høyre her mener at en burde ha spart seg for å drøfte de konsekvensene nye industrietableringer har for naturen vår, for reindriftsnæringen og tapet av biologisk mangfold. Dette er faktisk forhold vi er forpliktet til å utrede! Vi er sågar i en situasjon hvor vi må bruke masse penger på å reparere naturen for å nå de målene vi har satt.

I det kommende planarbeidet er også prosessen med medvirkning helt essensielt. Krasse utfall fra fremtredende politikere er ikke noe godt utgangspunkt for en åpen og inkluderende reguleringsprosess der befolkningen inviteres til å si sin mening.

Jeg syns det er trist at en ønsker å begynne med først å få etableringen, for deretter lete frem de avbøtende tiltakene. Burde det ikke vært omvendt?

Hvordan vil Nordlands fremtidige stortingspolitikere forholde seg når store selskaper lokker med arbeidsplasser og vekst? Vi har tross alt en del erfaringer med slikt, så hvorfor ikke spørre oss selv om hvorfor vi gjør det vi gjør?

Jeg og Miljøpartiet De Grønne hilser en etablering av en batterifabrikk velkommen, men hvis vi ikke skal reflektere om det vi velger å gjøre er det beste for natur, miljø og klima, fortsetter vi i praksis den samme gamle tankegangen som har ført oss opp i den situasjonen vi har i dag. Med tap av areal, mindre fugl og dyreliv og en reindriftsnæring som drives fra skanse til skanse. Det er summen av alle naturinngrepene som må ligge til grunn.

Det har tatt Høyre og Arbeiderpartiet mer enn tre tiår å forstå at vi står overfor en klimakrise. Hvor lenge må vi vente på at de skal se at også naturen befinner seg i en krisetilstand?

Vi må begynne med å gi naturen en verdi. For alle de som kommer etter oss!

Kommentarer til denne saken