Gå til sidens hovedinnhold

Klart for åpning av Jektefartsmuseet: - I dag blir det folkefest i Bodøsjøen

Artikkelen er over 1 år gammel

- Det blir folkefest i Bodøsjøen i dag. I dag skal vi markere en svært viktig del av Bodø, Nordland og Kyst-Norge sin historie.

Det sier direktør Nordlandsmuseet, Morten Steffensen til Avisa Nordland.

I dag lørdag er det offisiell åpning av det nye nasjonale Jektefartsmuseet i Bodøsjøen.

Jekta Anna Karoline, bygd i 1876, er hovedattraksjonen i Bodøs nye museum. Jektefartsmuseet er bygd rundt jekta der hun ble satt på land på slutten av 50-tallet.

– Nærmere 80 års arbeid for bevaring av jektefartshistorien er nå endelig virkelighet i form av et nytt nasjonalt museum i Bodø, forteller Steffensen.

Se åpningsprogrammet for dagen helt nederst

Nå åpner museet, som er på 2200 kvadratmeter, for første gang dørene for publikum. Rundt 104 millioner kroner har det kostet å føre opp bygningen i Bodøsjøen.

Det nye museumsbygget rommer to store utstillingshaller. Her er det også restaurant, museumsbutikk og auditorium pluss kontorfløy for ansatte.

Anna Karoline – et unikt kulturminne

Jektefartsmuseets utstilling forteller historien om hvordan jektene sto for nesten all frakt av varer fra Nord-Norge og store deler av vestkysten av Norge, i over 400 år.

– Det er et paradoks at nesten ingen av disse viktige fartøyene er bevart. Anna Karoline er et helt unikt kulturminne, og vi er stolte av å endelig kunne presentere henne og jektefartens historie i et bygg som ærer denne historien, sier Steffensen.

Jektefartsmuseet

Jektefartsmuseet har laget en utstilling som byr på opplevelser og refleksjon, og inviterer publikum med på aktiviteter og en helhetlig opplevelse.

– Hjertet i utstillingen er selve jekta, som kneiser stolt i jektehallen med seil og rigg. Her får du høre om strabaser og livet om bord, om tørrfiskhandelens historie, og om makt og avmakt, profitt og risiko, forteller Steffensen.

I montrene kan du se unike gjenstander fra Nordlands historie, opplyser Steffensen. Blant høydepunktene er et rorhode, en rokokkokjole, en stakk som er forbilde til Hamarøybunaden, og gjenstander fra museets maritime og kulturhistoriske samlinger.

– Bodøsjøen friluftsmuseum med sin samling av eldre bygg fra Salten omkranser det nye museumsbygget og bidrar til å utdype fortellingen om Nordlands historie og livet i fiskerbondesamfunnet, avslutter Steffensen.

Historien om jekta

Nordlandsmuseet startet arbeidet med å bevare og formidle jektenes historie rundt 1930.

Jekta Brødrene ble kjøpt i 1939, men endte under andre verdenskrig sine dager i flomålet på Rognan. I 1954 kjøpte museet jekta Anna Karoline av familien Angell i Hopen i Lofoten. Det tok imidlertid mange år før det planlagte museet ble en realitet.

Her er åpningsprogrammet lørdag

Kl. 11.00 Aktivitet på området
Bodøsjøen Nettverk står for aktivitetene. Her kan de minste bygge en liten jekt, lage hoppetau, spikke, prøve seg på knop og stikk, få kunnskap om pomorhåndverk.

Kl. 12.00 Offisiell åpning og urframførelse av musikkverket «Jektefarten»
Presentasjon av musikkverket, taler og framførelse av bestillingsverket regissert og komponert av Andreas Evjen Håkestad. 
Urframføring av verket skjer i samarbeid med MIN-ensemblet, Bodø Domkor og dirigent Øystein Jæger. Program utendørs varer til kl. 14.15.

Kl. 13.30 Museet åpner dørene for publikum

Kommentarer til denne saken