Vil ikke ha Black Friday: Lager heller grønn torsdag

Rundt 8 av 10 nordmenn mener at de har for mange klær og sko som ikke blir brukt. Nå blir det k lesbyttedag på universitetet.

Rundt 8 av 10 nordmenn mener at de har for mange klær og sko som ikke blir brukt. Nå blir det k lesbyttedag på universitetet. Foto:

– Kom med klær du vil bytte bort i andre klær, inviterer Thina Maria Mohus. Det blir klesbyttedag på universitetet, som en motvekt mot Black Friday.

DEL

– Vi ønsker å være et universitet med søkelys på det grønne. Klesindustrien er en av verdens største kilder til utslipp, sier Thina Maria Mohus. Hun er vitenskapelig assistent ved Fakultet for samfunnsvitenskap på Nord universitet.

Torsdag 28. november blir det klesbyttedag på universitetet. Mohus håper at mange tar med fra ett til sju rene og pene plagg som de vil bytte bort.

– De må være i så god stand at du ville gitt dem bort til din beste venn, sier Mohus. Klærne må leveres inn i Alexandria-kantina. Og poenget er altså at man får like mange klesbyttelapper som plagg man leverer.

Initiativtakerne bak Grønn campus håper mange tar turen til universitetet med plagg de ønsker å bytte i andre brukte klær.

Initiativtakerne bak Grønn campus håper mange tar turen til universitetet med plagg de ønsker å bytte i andre brukte klær.

– Deretter kan du plukke ut et nytt plagg du har lyst på, for hver klesbyttelapp.

Arrangørene frister også med økologisk kaffe og veganske kaker.

Dette er en del av Grønn campus – et pilotprosjekt fra Nord universitet og Nordlandsforskning.

– Vi ønsker å redusere universitetets klimafotavtrykk, kartlegge holdninger til klima og miljø – og kanskje viktigste – skape bevissthet og formidle kunnskap gjennom forskning og utdanning, sier Thina Maria Mohus. Målet er at universitetet og Nordlandsforskning skal bli klimanøytrale innen 2030.

Initiativtakerne til Grønn campus tror at arrangementer som klesbyttedag bidrar til økende bevissthet rundt eget forbruk.

– Det langsiktige målet med Grønn campus er å være et universet med søkelys på det grønne, som tar i bruk innovative løsninger for energi, utbygging og avfallshåndtering. På campus Mørkved er det masse grønne arealer som kan brukes til treningspark, kunstscene, parsellhage og blomstereng.

– Målet er å øke trivselen på campus og i nærområdet, og å være et utstillingsvindu for Nordens grønneste universitet.

Artikkeltags