Gå til sidens hovedinnhold

Kjeledressen er tilbake i Ap-ledelsen

Artikkelen er over 2 år gammel

Bjørnar Skjæran er Oslo-sentrismens rake motsetning.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bjørnar Skjæran kommer fra det ukjente og er av valgkomiteen innstilt som ny nestleder i Arbeiderpartiet foran landsmøtet i april. Han går i kjeledress. Og Ap håper han kan dempe de sterke spenningene i partiet mellom hovedstaden og distriktene.

Når Arbeiderpartiet beskyldes for Oslo-sentrisme i sin ledelse, trer nordlendingen inn i rikspolitikken med en helt annerledes bakgrunn og profil. Han startet egen bedrift som 20-åring, og driver et småbruk på helgelandskysten i en kommune med 1900 innbyggere.

Skjæran har ingen formell utdanning utover videregående skole. Likevel karakteriseres 52-åringen av mange som både belest og analytisk, med sterke instinkter for hva som rører seg på grasrota.

De som overfor valgkomiteen har argumentert for Skjærans kandidatur, har også vektlagt at det må være noen i partiledelsen med lokalpolitisk erfaring, som vet hvordan politikk faktisk virker i kommune-Norge.

Det vet Skjæran. Han satt sammenhengende i kommunestyret i Lurøy fra 1987 til 2015, de siste årene som ordfører. Han er i dag gruppeleder i fylkestinget i Nordland.

Skjæran trer inn i Arbeiderpartiets ledelse i en periode der sterke og utålmodige krefter i partiet tror det grønne skiftet kan gjennomføres på rekordtid. Og der rommet for å gi støtte til klassisk industri og verdiskapning har blitt trangere.

I partiet er det økende konflikter mellom kysten og hovedstadsområdet. Langs kysten har fremdeles mange av Aps tillitsvalgte bakgrunn fra industri. De har vært lokalpolitisk aktive i kommuner der kraftkrevende industri eller sjømatnæringene står sterkt.

I storby-Ap har tillitsvalgte ofte en helt annen bakgrunn. Kanskje fra akademia, NGO'ene eller fra andre deler av offentlig sektor.

Det er liten tvil om at hovedårsaken til at Skjæran blir valgt, er behovet for å balansere disse interessene bedre i partiledelsen.

Når valget faller på Skjæran,er det også fordi Trøndelag for øyeblikket ikke har en kandidat som kan bli den neste lederen. Og de to aktuelle, som ar vært nevnt, Sandvik og Kjerkol, har begge vært for nært Trond Giske til å kunne virke samlende.

Bjørnar Skjæran bidrar ikke med nye konfliktlinjer inn i partidelsen. At han ikke har vært en aktiv del av bråket som fremdeles herjer partiet, oppleves som befriende.

Skjæran er en dyktig politisk spiller, men er også utpreget jovial og folkelig, smilende, lyttende og interessert i møtet med nye mennesker. Også på denne måten fremstår det som han tilfører dagens Ap-ledelse en ny dimensjon. Nå blir det kortere avstand mellom partiledelse og velgerne. Skjæran er en som går på Coop'en hjemme i Lurøy og slår av en prat med folk.

Han blir heller ikke sett på som en trussel mot Støres lederskap. Av mange blir han sett som en overgangsfigur i en periode med mye turbulens, og der det så langt ikke har utpekt seg noen klar arvtaker etter Støre.

Spørsmålet er om partiet har råd til overgangsfigurer som få ser på som en mulig ny leder. Etter snart seks år med Solberg-regjering står Ap i stampe på meningsmålingene. De radikale partiene til venstre for Ap fosser frem blant unge velgere i byene, mens Senterpartiet erobrer distriktene.  

Ap står i fare for å miste sin posisjon som et trygt alternativ for brede velgergrupper. Bjørnar Skjæran bidrar med viktige erfaringer når partiet kjemper for å holde hodet over vannet, i et ukjent politisk farvann med flere brottsjøer i vente.

Kommentarer til denne saken