Kjedemakten innen matvarebransjen er betydelig. To store kontrollerer markedet. Det er Coop og Norgesgruppen. At det er slik dokumenteres jevnlig. Nylig presenteres og avsløres betydelig prisøkning på vanlige produkter som folk flest handler. Godt utover det som er rimelig å forvente. Det er Nettavisen som avslører/dokumenterer dette.

Men som vanlig er, så er begge kjedene utrustet med kommunikasjonssjefer som etter beste evne gjør forsøk på å framstå troverdig når de forklarer/bortforklarer dette.

Det at kjedene har betydelig vertikal makt i systemet, det vil si eierskap og kontroll i «alle» ledd i produksjonskjeden, er med på gi kjedene nærmest full kontroll. Produsenter med gode produkter som ikke er innafor, skvises eller holdes borte.

Dette reduserer mangfoldet i kjedesortimentet. Det blir kjedelige butikker av slikt. Kjedemakten er neppe en fordel for kundene. Selv om kjedene hevder så

Coop holder fremdeles fram også dette at medlemmene/eierne, de som har innbetalt 300 kr for medlemskapet, har innflytelse og medbestemmelse. Som medlem aner jeg ikke hvordan slik innflytelse kan utøves. Kan jeg påvirke varesortimentet, prissettingen og lignende?

Men uansett. Den store prisøkningen på mat nå, er alvorlig for handlende.