Hvor starter et voldelig forhold? Når «Henrik» går over grensen for første gang og utsetter «Ida» for vold, vet han at det skjer? Vet hun det?

22% av norske jenter mellom 14 og 17 år svarer at de har opplevd fysisk vold fra kjæresten. 8 % av norske gutter sier det samme. 40% av jentene svarte at de hadde opplevd emosjonell vold fra kjæresten. 20% av guttene svarte det samme (Barter et al, 2017).

På Alternativ til Vold i Bodø møter vi alvorlig fysisk og seksuell vold blant ungdom. Den fins og rammer altfor mange. Men vold kan også være psykisk eller digital. Den volden er ofte vanskeligere å oppdage, men kan være veldig vond. Ville du ha fanget opp at «Ida» og «Even» i de følgende historiene blir utsatt for vold?

«Ida» er 17 år, og veldig forelsket i kjæresten «Henrik». Hun syns det er fantastisk at han er så kjærlig og vil være så mye sammen med henne. Hver ettermiddag står han og venter på henne etter trening. Om hun er ute med venner melder han henne hele tiden for å høre hvordan det går og hvem hun er sammen med. Henrik blir sur om han ikke kan se på Snapchatkartet hvor Ida er. I begynnelsen gjør Henriks intensitet at Ida kjenner seg elsket. Etter hvert blir det litt kvelende. Når hun sier ifra til ham om at hun vil kunne være med venner uten å måtte svare ham på meldinger hele tiden, blir han så sint at hun blir redd. Han roper til henne og holder henne hardt fast i armen. Han sier at hun tydeligvis ikke bryr seg like mye om ham som han bryr seg om henne. Ida blir fortvilet og vil trøste Henrik. Hun tenker at hun må lære seg å ta hensyn nå som hun har en kjæreste. Neste gang venninnene spør om hun vil være med ut, sier hun nei.

Henrik utsetter Ida for fysisk og psykisk vold.

«Even» og «Frida» er kjærester. De er 18 år. Frida har hatt sex før. Det har ikke Even. Frida sender nakenbilder av seg selv til Even. Even gjør det samme tilbake. Frida bestemmer mest i forholdet. De er sammen når Frida vil at de skal være sammen, og de henger med hennes venner. De har den type sex som hun liker. En kveld vil Even være hjemme mens Frida vil på fest. Hun blir sint på ham fordi han ikke vil være med. Hun kaller ham stygge ting, og truer med å gjøre det slutt med ham om han skal være så kjedelig. Senere på kvelden når hun har drukket, sender hun ut nakenbilder av ham til felles venner med en melding der hun latterliggjør hvordan han ser ut. Etter dette blir Even redd for å gjøre Frida sint, og han passer på å stille opp på det hun ønsker.

Frida utsetter Even for psykisk og digital vold.

I Alternativ til Vold definerer vi vold som enhver handling som skader, smerter, skremmer eller krenker en annen person, slik at denne personen gjør noe mot sin vilje, eller slutter å gjøre noe den vil (Isdal, 2000). Ida blir redd Henrik, og slutter å være med venner. Even kjenner seg krenket av Frida, og blir med henne på fest selv om han helst vil slippe.

På Alternativ til Vold tilbyr vi behandling til voksne som utøver vold, og til utsatte for vold, både voksne og barn. Vi syns det er viktig å bruke ordet vold, selv om mange kan syns det virker litt skremmende. Tyngden i ordet vold hjelper oss å alvorliggjøre de vonde handlingene. Når alvoret blir tydelig kan det øke motivasjonen for endring hos den som utøver vold. Det hjelper også den som blir utsatt for vold til å sette grenser, eller komme seg unna. Vold er et alvorlig ord som gjenspeiler den vonde følelsen volden gir.

Ungdommer trenger voksne de kan snakke med om hvordan de kan navigere de første kjæresteforholdene.

Hvordan kan man vite at et forhold er godt?

Kjennetegn på et sunt kjæresteforhold:

- Dere tar avgjørelser sammen, og begges meninger og behov teller like mye.

- Dere liker og være sammen,men har det også bra hver for dere.

- Kjæresten din støtter opp om dine mål og drømmer.

- Forholdet til kjæresten din utvikler seg i et tempo som kjennes passe fort for begge.

- Kjæresten din forstår og respekterer når du trenger tid for deg selv.

- Du kan dele dine tanker, følelser og ønsker med kjæresten uten å være redd for reaksjonen.

Kjennetegn på et usunt kjæresteforhold:

- Kjæresten din presser deg til seksuelle handlinger som du selv ikke tenner på eller har lyst til.

- Kjæresten din spør deg om passordenetil telefonen din eller til sosiale media.

- Kjæresten din forventer at han eller hun skal ha rett til å vite hvor du er til enhver tid.

- Kjæresten din setter begrensninger på hvem du kan være sammen med eller hvor ofte du kan være sammen med dem.

Vil du vite mer om kjærestevold? Den 9 november holder Alternativ til Vold foredrag om kjærestevold i Litteratursalen i Stormen Bibliotek, fra 1900 til 2045. Foredraget er gratis og åpent for alle.