Gå til sidens hovedinnhold

Kjære bankpamper: Få ut finger'n og snask dere med på dugnaden!

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvis bankene ville, kunne de senket rentene drastisk på dagen. At det ikke skjer, handler om én ting.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norges Bank har som ventet satt styringsrenten i fritt fall, til historisk lave 0,25 prosent.

Det er så og si nullrente. Årsaken er at sentralbanksjef Øystein Olsen mener den norske økonomien, i den krisen og den unntakstilstanden vi befinner oss i, trenger absolutt all drahjelp vi kan gi.

Raske på økninger - men...

Når styringsrenten går opp, er bankene påpasselige med å melde renteøkning som tilsvarer oppgangen raskt. Regelverket tilsier da at kundene skal få seks ukers varsel før en oppgang.

Men når styringsrenten senkes er spillereglene annerledes.

For det første har DNB, Norges største bank, i utgangspunktet valgt å senke renta med 0,35 prosentpoeng - ikke 0,5. Det er i skrivende stund ikke kommet signaler om ytterligere rentesenking, men vi får tro at DNB snart beslutter ytterligere senking. (Men neppe så kraftig at det tilsvarer Norges Bank sin, på 1,25 prosentpoeng totalt etter at koronakrisen traff oss.)

De andre bankene har i varierende grad fulgt etter.

Drar føttene etter seg

Men det andre poenget - og det som er det viktigste, i en situasjon hvor så og si alle bransjer må ta ekstraordinære grep og hvor staten ber oss innbyggere om å gjøre det vi kan - er hvor lang tid bankene bruker på å jekke ned renten.

I teorien er det ingenting som tilsier at ikke renten kan senkes med umiddelbar effekt. Det er adgang til det i regelverket. Både Finansforbundet og Eiendomsmeglerforbundet ber bankene ta grep snarest.

Til slutt blir vel presset så stort at de gir etter. Men hvorfor i alle dager bruker bankene så lang tid?

De offisielle forklaringene handler om at bankene ikke låner penger av Norges Bank. Det er vel og bra. Men vi snakker altså om et samfunn som treffes av de største og mest inngripende tiltakene fra myndighetenes side i fredstid. Vi snakker om et næringsliv som blør. Vi snakker om folk uten inntekter fordi arbeidsgiveren deres har gått konkurs, eller folk med betydelig lavere inntekter enn vanlig fordi de er permittert.

Bli med på dugnaden!

De kan ikke vente i ukesvis på at bankene skal somle seg til å ta sin del av dugnaden.

Et annet poeng er at det er lite som tilsier at bankene ikke har råd til dette. Utbyttene planlegges utbetalt i stor stil og flere rapporterte før koronakrisen om rekordresultater.

Derfor, kjære bankpamper: Få ut finger'n og snask dere med på dugnaden!

Hvis ikke får dere ta deres del av ansvaret når kundene deres går konkurs eller lånetakerne ikke kan betjene sine huslån - som dere velvillig har gitt ut med så høy rente dere har klart.

Kommentarer til denne saken