Juletiden nærmer seg og for de fleste av oss betyr det god mat, men tro ikke at pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden.

Veterinærer og forsikringsselskap opplever en kraftig økning i antall kjæledyr som trenger behandling i jula, det skriver Tryg Trafikk i en pressemelding.

– Hunder tåler som regel ikke fremmed mat, og fet julemat samt julegodterier som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Dessverre ender spesielt mange hundeeiere opp hos dyrlegen i løpet av jula.

– Den vanligste juleskaden er hunder som har spist noe de ikke skulle, og det vi ser mest av er sjokoladeforgiftning, men også druer, rosiner, store bein, bolledeig og ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier Tor Kvinge, veterinær tilknyttet Tryg Forsikring og daglig leder ved AniCura Dyresykehus i Bergen.

Julebånd i tarmen

Juletiden kan være en slitsom tid for mange kjæledyr. Huset bugner over av julemat og julesnop, og det er ikke bare mennesker som lar seg friste. For katter er julepynt og giftige planter den største trusselen.

– Det kan gi enormt farlige skader hvis slike julebånd kommer ned i tarmen til en katt. I tillegg kan det være vanskelig å se på røntgen, og er ofte en utfordring for veterinærer, sier Kvinge.

Behandling kan bli dyrt

Nordmenn bruker en nå halv milliard kroner i året på å forsikre sine firbente kjæledyr. Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

– Det er jo ikke alltid at eierne får med seg at hunden har spist et eller annet de ikke burde, og det kan gjerne gå mange timer før de faktisk får symptomer. Hunder som blir syke etter å ha spist sjokolade pleier ofte å bli veldig syke. Hver eneste jul har vi tilfeller som krever kirurgisk inngrep, at vi må åpne opp og fjerne bolledeig, pinnekjøtt eller bein. Det hender også at dyrene omkommer, sier den erfarne veterinæren.

Tips for hva du bør passe på