Gå til sidens hovedinnhold

Kirkens klisjeer

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om de hadde måttet avlegge eksamen i historie utenom det pensum det teologiske fakultet har lagt opp, ville de ha strøket. Så til kasus: Teologene Kyrre Kolvik og Ann-Helen Fjeldstad Jusnes er indignert over journalist Børre Arntzens artikkel hvori han kritiserer renovering og utvidelse av Bodø Domkirke. Slike meninger faller teologene tungt for brystet, hvorfor de forsøker å forklare hvilken stor betydning kirker generelt – og domkirken spesielt – har for kultursamfunnet. Men som vanlig er uttalelsene preget av det sjablon-aktige om «kulturarven» og «Bodø domkirke som tros- og kulturbærer», samt «Domkirken – hjertet i Bodø by».

Nu vel, blar man tilbake i historiens folianter, får man vite noe mer enn hva Kirkens talsindivider legger i «kulturarven»: Kristendommen ble introdusert via løfter om evig salighet for den som tok imot evangeliet, vs. evig pine i helvete for den som ikke tok imot, og ved forfølgelse, tortur og henrettelse drog «evangelister» herjende over Europa; i Norge først ved vikingtid. Reformasjonen ikke bare overtok katolisismens galskap på 1500-tallet, men ble enda verre enn den romerske. Dette er «den kristne trosarv». Først ved introduksjonen av opplysningstiden ble Kirken tvunget i kne, men fremdeles eksisterer den, om enn svekket.

«Sant nok er moderne kristne mildere, men det skyldes ikke kristendommen! Det skyldes de generasjoner av fritenkere som fra renessansen og frem til i dag har fått kristne til å skamme seg over meget av det de trodde på!» Så skrev Bertrand Russel ultimo 1800-tallet. La meg legge til: Den som innbiller seg at han er en kristen fordi han går i kirken av og til, tar feil! Man blir ingen fisk ved å vasse i det grunne vannet!

Og hva prestene angår: «Der skal findes en gammel historie om en præst, som går om i sin dont og ser ud, som han gik med en glorie, og så er det hans horisont!»

Kommentarer til denne saken