Tall fra Samordna opptak viser at 105.2016 søkere har fått tilbud om studieplass i hovedopptaket for høsten 2022. Nesten 65.000 av disse fikk plass på førstevalget sitt.

En av disse er bodøværingen Kasper Holgersen (19). Han søkte på fotojournalistikk ved OsloMet, et studie med plass til 12 studenter. Det var 574 søkere som ønsket seg en av disse plassene.

– Jeg ble pessimistisk da jeg så antallet søkere, forteller Holgersen.

Stresset med jobbsøknader

Han la fra seg tanken om å begynne studenttilværelsen – ettersom fotojournalistikk var det eneste Holgersen hadde søkt på.

– Hva var alternativet?

– Det var å jobbe. Jeg hadde begynt å stresse litt med jobbsøknader, men så fikk jeg svar og ble sjokkert, sier 19-åringen.

Søknadsprosessen var todelt, med opptaksprøve og karaktersnitt fra videregående opplæring.

Holgersen forteller at det var kombinasjonen av foto og journalistikk som fristet med OsloMet-studiet.

– Jeg har bakgrunn innenfor foto og liker det godt. I tillegg startet jeg i et vikariat i NRK Nordland og har fått prøvd meg på litt av hvert der, sier Holgersen som også har fått sansen for journalistikken.

Han startet i et sommervikariat hos NRK Nordland i 2021. Holgersen fortsatte i et vikariat som han påbegynte i november i fjor.

Fantastiske muligheter i Bodø

– Hva gleder du deg mest til?

Det er å flytte til en ny by, og starte skolegangen igjen. Jeg er ikke den mest skoleglade eleven, men når det er fag du virkelig bryr deg om, tror jeg det blir veldig gøy. Det blir artig å møte folk som er interessert i det samme som meg, svarer Holgersen, som lenge har hatt planer om å flytte til hovedstaden.

– Og hvor ender du opp etter studiet?'

Jeg vil tilbake til Bodø og elsker byen. Det er fantastiske muligheter her, så jeg har lyst til å komme tilbake og kanskje fortsette i NRK Nordland, forteller Holgersen.

Han legger ikke skul på at det kan oppstå muligheter i Oslo som også frister.

– Vi får se om det blir noen år til i Oslo hvis jeg trives veldig godt der.