Gå til sidens hovedinnhold

Kartlegger rester etter Tsjernobyl-ulykken i 1986

Artikkelen er over 1 år gammel

Det utføres i disse dager geofysiske målinger fra helikopter i Ballangen og deler av Tysfjord og Narvik kommune etter Tsjernobyl-ulykken i 1986.

Det er Norges geologiske undersøkelse (NGU) som fra 15. juni og i tre-fire uker framover utfører målingene.

Målet er generell geologisk kartlegging, samt å måle eventuelle rester av cesium-137 etter Tsjernobyl-ulykken i 1986. Målingene skal styrke kartleggingen av geologiske ressurser, og sørge for en bedre forståelse av den vekslende geologien i Nordland, heter det i en pressemelding fra NGU.

Selve målingene foregår ved at helikopteret flyr i linjer i retning øst - vest for hver 200 meter, og med konstant høyde 60 meter over bakken.

- Under helikopteret henger en målesonde som registrerer variasjoner i jordens magnetfelt og variasjoner i den elektriske ledningsevnen i berggrunnen. I tillegg blir det samlet inn informasjon om radioaktive elementer i bakken. Med disse målingene får forskerne et detaljert bilde av geologien i området, skrives det videre.

Resultatene fra undersøkelsen kan først og fremst benyttes ved videre geologisk kartlegging og mineralressursundersøkelser, men også ved grunnvanns-undersøkelser, kartlegging av eventuell fare for radon i hus, og kartlegging av svakhetssoner i fjell.

- Målelaget består av en pilot fra helikopterfirmaet Heliscan AS og en operatør fra NGU. Det blir ikke foretatt målinger i dårlig vær, som tåke, regn, snø og sterk vind, og heller ikke dersom solaktivitet gir forstyrrelser i magnetfeltet, heter det i pressemeldingen.

NGU vil utføre målingene i samarbeid med lokalbefolkningen. Dersom målingene er uforenelig med annen aktivitet, ønsker NGU å bli kontaktet slik at mindre justeringer i måleopplegget kan gjøres.

Kommentarer til denne saken