Nordlys: I januar ble det skrevet et lite stykke idrettshistorie i Tromsø.

Som aller første kvinnelag i volleyball fra Tromsø klarte BK Tromsø-damene å spille seg til en NM-cupfinale.

Lørdag kunne damene slippe jubelen løs da BK Tromsø ble norgesmestere etter å ha vunnet det som ble en høydramatisk cupfinale mot Koll.

Å være ledende i sin idrett i Norge trenger ikke å være lukrativt rent økonomisk. En stor del av BKT-spillerne er studenter, mens noen er ute i arbeidslivet.

Var på vei til jobb i Bodø

På Kvaløysletta tannklinikk er det travle dager for BKTs Karoline Løkaas (27), som etter semifinalebragden faktisk var på vei til å flytte bort fra Tromsø. Som ferdigstudert tannlege i vår måtte hun ut på leting etter arbeid.

– I utgangspunktet fikk jeg meg ikke jobb her. Jeg fikk jobb i Bodø (der hun egentlig er fra) og var egentlig på vei dit, men så ble jeg kontaktet av fylkeskommunen i Troms og Finnmark og fikk tilbud om et vikariat i Tromsø, forteller Løkaas.

Det vikariatet varer i utgangspunktet til februar, og hun medgir at arbeidssituasjonen legger føringer på den videre satsingen på volleyball på toppnivå.

– Jeg vil holde på så lenge jeg synes det er gøy, men hvor lenge det blir i Tromsø – det avhenger litt av jobb, ja, sier Løkaas.

– Ville ha utfordringer

Det var heller ikke BKT eller toppidrett som førte henne til Tromsø i utgangspunktet i 2015. Da kom hun og tok realfag på Frisvold privatgymnas, før hun tok fatt på tannlegestudiet på Universitetet i Tromsø året etter.

– Da jeg kom til Tromsø, var det viktigst for meg å få tatt realfagskompetanse, så jeg tenkte ikke så mye på volleyball. Jeg begynte på TSI og spilte to sesonger for dem – så kjente jeg etter den andre sesongen at jeg ville ha utfordringer og ville være på et lag som satset litt, sier Løkaas.

Fra 2018-2019 ble det dermed BKT, og nå venter en prestisjetung cupfinale mot Koll om noen få dager.

– Det er utrolig kult, det blir kjempegøy. Det er noe jeg har hatt veldig lyst til at vi skulle klare å oppnå. Det er en kamp som betyr veldig mye for alle på laget, og er noe vi har snakket om lenge, sier Løkaas, som medgir at de går inn i finalen som «underdogs».

Trener som profflag

Selv om særdeles få volleyballspillere i Norge kan regne idretten som et levebrød, trener BKTs damer på ettermiddag- og kveldstid omtrent like mye som et profesjonelt elitelag i eksempelvis fotball.

Det er fem balløkter i uka, og de skal gjerne få inn et par styrkeøkter i tillegg.

– Jeg tror ikke det er så mange som blir rike av å spille volleyball i Norge. De fleste har nok inntektene fra jobb ved siden av. Vi får dekket reise og opphold og litt utstyr, men ikke noe ut over det.

– Hva er det da som driver deg?

– For min del synes jeg det er veldig fint å ha det samholdet man får når man holder på med lagidrett. Alle oppturer og seire føles veldig mye større og kulere når man oppnår noe sammen – og som følge av at samspillet sitter.

– Når man er et lag, selv om man har en dårlig periode, eller får lyst til å gi seg – så fortsetter man litt til, for det er noen som forventer noe av deg og er avhengig av deg. Det er veldig fint og motiverende for å holde på.

Å få tida til å gå rundt synes hun er hakket enklere etter at hun kom ut i arbeidslivet som praktiserende tannlege.

– Jeg syntes egentlig det var mer utfordrende da jeg var fulltidsstudent og hadde eksamener og masteroppgaver som skulle skrives. Nå synes jeg det er fint at det er en dagjobb med faste arbeidstider på dagtid, sier Karoline Løkaas.

Klar for å kjempe om gull i Oslo lørdag.

De startet sammen i en gymsal i Workinnmarka. Nå er de klare for en historisk finale