Marie Munkhaug skriver i AN at det ikke er en menneskerettighet å bli lærer.

Det er helt riktig. Det som derimot er en menneskerett, er retten til utdanning og en god undervisning. Arbeiderpartiet vil at flere som Anne og Aurora – med gode karakterer, som dessverre ikke strekker til med Høyres mattemani – skal få lov til å oppfylle lærerdrømmen. Å hindre våre barn og ungdommer fra å få de gode lærerne de kunne fått på bare for å oppfylle et urimelig mattekrav, blir helt feil. Firer-kravet kunne ikke vært mer urettferdig.

Mattekarakteren din fra videregående avgjør ikke om du er en god lærer – det har vi en femårig lærerutdanning som skal forberede deg på.

Heldigvis er det nå Arbeiderpartiet som sitter i regjering, og 4-er kravet skal fjernes.

Munkhaug sparker inn en åpen dør når hun argumenterer for å stille krav i lærerutdanningen. Det var nemlig regjeringen Stoltenberg som innførte krav om 35 studiepoeng. Ingen er uenig i at vi skal stille krav. Arbeiderpartiet derimot, ønsker heller at disse skal være tilpasset det utdanningsløpet læreren selv velger. Det gjør vi heller gjennom mer treffsikre opptakskrav, framfor å stille urettferdige karakterkrav slik Høyre gjør.

Universitetene og lærerne har hele veien vist sterk motstand mot et slikt krav. En nylig rapport klargjorde at alle høyskoler og universiteter som hadde tatt stilling til kravet var kritiske. Kanskje ikke så merkelig når Høyre ønsker en politikk som – ifølge Samordna Opptak – ville stengt ¾ av alle lærerstudenter ute.

Høyre kan gjerne klappe seg på skulderen så mye de vil, men realiteten er at vi aldri har hatt flere ufaglærte i norske klasserom. Om målet å sørge for flere kvalifiserte lærere har Høyre sviktet totalt. Arbeiderpartiet skal gi et kompetanseløft til alle som står i undervisning uten formell kompetanse. Det handler om å ta både elevene og de som underviser på alvor.

Arven etter Erna er at vi ligger an til å mangle 4680 grunnskolelærere i 2030. Det er dramatisk, spesielt for oss i Nord-Norge. Heldigvis får Norge nå en ny kurs i skolepolitikken. Vi lovte det i valgkampen, og i Hurdalsplattformen gjentar vi: avskiltingen av lærerne skal stoppes. I tillegg skal vi ha inntakskrav til lærerutdanningen som ser mennesker og ikke tall.

Flere skal få muligheten til å oppfylle lærerdrømmen – og flere elever skal få drømmelæreren.

Alt i alt står 4-er kravet igjen som et skralt minnesmerke for Høyres skolepolitikk – rigid og tallstyrt. Arbeiderpartiet skal ha en rettferdig skole som ser alle. Også læreren.