Gå til sidens hovedinnhold

KAN VI FØLE OSS TRYGGE?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en nylig TV debatt om sikkerhet var temaet spesielt utbygging av 5G nettet og om det var forsvarlig at Huawei fikk en slik oppgave. Jeg har ikke noe godt svar på dette, men forventer at våre myndigheter har full kontroll på våre sikkerhetssystemer og at de kan samarbeide godt med våre allierte. Hvor godt rustet er imidlertid våre egne? Jeg tror at god etterretning og tolking av verden, bare delvis kan læres på skolebenken og i praksis, du må ha med et naturlig element av intuisjon/taus kunnskap.

Hacking

Hvorvidt Kina kan hacke og slå ut vårt mobilsystem mener jeg at svaret er entydig ja. Det er imidlertid mange land som har denne kompetansen, ikke minst Russland, og som kan slå ut en hel nasjon, deler av denne eller kanskje bare et restaurantkjøkken i Paris om maten var dårlig. Jeg regner med at også land i vesten har denne kompetansen.

Hybridkrig

I dag snakkes det mye om hybridkrig, noe som betyr at mer konvensjonelle våpen kombineres med andre midler som cyberangrep, sabotasje, terrorisme og påvirkningsoperasjoner. Det som egentlig er nytt, er at påvirkningsoperasjoner (subversjon) ved hjelp av hacking kan gjøres innenfor et meget kort tidsrom. Tidligere beregnet man ofte 15 år. Påvirkningsoperasjoner rettes like gjerne mot eget folk som mot den definerte fienden. Krigen i Ukraina og på Krim er gode eksempler og er så finurlig gjennomført at det grenser til «kunst».

Verdenssituasjonen

Situasjonen i verden ellers er heller ikke lystelig. USA ledes av en umoden person og etter innfallsmetoden, hva skal jeg twitre i dag? I Nord-Korea sitter en ungdom med egen atomknapp. Hva hadde skjedd om Kennedy hadde vært ettergivende under Cuba krisen eller om Chamberlain hadde fått fortsette sin «forhandlingslinje» overfor Hitler? Viser det manglende engasjementet fra vesten i Ukraina og Krim en farlig unnfallenhet?

I Russland har Putin, sammen med sine oligarkvenner, etablert et kleptokrati hvor lederskapet stjeler fra folket og leder som en tyrann. Legitimiteten henter han hos Ivan Iljin (1833-1954), en ortodoks russisk statstenker med fascistiske og antisemittiske tilbøyeligheter (Veien til ufrihet, Snyder 2018 omslaget). Russland er ubetinget rent og uskyldig, alle feil ligger i den perverse Vesten.

Lederskap

Har vi i Norge et robust og handlekraftig lederskap som kan håndtere alle disse utfordringene? Jeg er i tvil. Å servere en 2 % til NATO budsjettet burde gjøres i morgen. Forsvaret er rasert, og våre politikere kommer med patetiske bortforklaringer som skal motbevise dette.

«Fleischer ble skremt av den likegyldighet og naivitet som rådet i hovedstaden. Han hadde naturlig nok fulgt med i advarslene og det intense opplysningsarbeidet for forsvarets sak som Nansen og Holtfodt hadde stått for gjennom presse og foredrag fra høsten 1913 …» (Fleischer, Torkel Hovland, 2005 s.23). Hvordan er ståa i dag?

Be fienden vente

Den 8. april 1940 kl.1030; Koht prater i Utenrikskomiteen og sier bl.a.: «Men kunne vi då få lite grann utsetting med at Tyskland gjorde noe mot Norge….så trur jeg det ville vært en vinning….» (Dømmer ikke, Langeland 2010 s. 40). Hele prosessen var en verdensrekord i udugelighet. Er det helt utenkelig at vi kan få en repetisjon av denne strategien?

Vi kan jo be fienden vente til vi har hevet fregatten og bygd noen nye sheltere.

Opp i alt dette er ny atomopprustning på gang.

Kommentarer til denne saken