Av alt her i verden som ikke betyr noe er fotball viktigst av alt. Sitatet stammer fra den tidligere paven Johannes Paul II, og brukes gjerne for å rettferdiggjøre at fotballen tar så stor plass som den gjør. Både i samfunnet og i media.

Dagen i dag er en dag der dette sitatet passer bedre enn de fleste andre. Dagen i dag er nemlig dagen da internasjonal fotball for alvor kommer til Bodø.

Man kan si mye om denne internasjonal fotballen, med dens enorme spillerlønninger, åpenbare korrupsjon og eiere med bakgrunn i tvilsomme regimer. Men den skaper en verdensomspennende interesse som få andre fenomener her på kloden.

At Bodøs – og Nordlands – eget topplag tar plass i denne sfæren er som skrevet ikke av noen stor betydning i seg selv. Men det har ringvirkninger som har det.

AN kunne i går fortelle om overfylte hoteller i forbindelse med kampen mellom Bodø/Glimt og Roma og utelivet er forberedt på rekordbesøk – i hvert fall om Glimt vinner kampen.

Presse fra hele landet er ankommet Bodø, og byen og laget får en nasjonal oppmerksomhet den sjelden får ellers. Og Aspmyra stadion blir for første gang på lenge fylt til randen i kveld.

Dette siste er ikke minst viktig, fordi det viser hvor mye kampen betyr for folk flest.

Det er også grunnen til at AN har fulgt Bodø/Glimt så tett gjennom hele lagets Europa-eventyr dette året; med kjøp av senderettigheter, egne tv-sendinger foran og under alle kampene og en bred dekning på både nett og papir.

Det skjer fordi dette åpenbart betyr mye for våre abonnenter, våre lesere og seere.

I dag kulminerer dette på mange måter med den kanskje viktigste fotballkampen i Bodø gjennom historien. Og uansett hvordan det går der, er Bodø igjen satt på det nasjonale og internasjonale fotballkartet.

«Stolthet» og «identitet» er flytende begreper, og det er vanskelig å si hvilke enkeltfaktorer som bidrar til å skape dem.

For dem som absolutt ikke er opptatt av fotball vil en kamp som denne neppe bety mye, og det er helt ok. Men en viss stolthet vil kanskje også de føle om Glimt skulle gjøre det bra mot Roma.

Og de som følger med på fotballen får nok både sin stolthet og sin identitet som bodøværinger og nordlendinger styrket alene ved det at kampen finner sted.

Bodø/Glimts cupmesterskap i 1975 var en avgjørende enkeltfaktor i å styrke den da framvoksende nordnorske identiteten. Så avgjørende blir nok ikke denne kampen, til det har både verden, Nord-Norge og fotballen forandret seg for mye.

Men den synes allerede å ha gitt en lignende effekt for de mange som er opptatt av det viktigste her i verden som ikke betyr noe.