31. august er verdens overdosedag, og vi markerer at i fjor døde 324 personer av overdoser i Norge. Det er det høyeste antallet på 20 år. Likevel saboterte Ap, Sp og Frp i vår en etterlengta rusreform som ville gitt hjelp, ikke straff. Rødt mener kampen for rusreformen ikke er over.

Etter sterkt press fra blant andre lobbyorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening, som nå blir granska for flere lovbrudd og brudd på demokratisk praksis, valgte Arbeiderpartiet å vrake rusreformen på sitt landsmøte. Dette ble det et foreløpige dødsstøtet for reformen.

I Frp overstyrte deres nye leder Sylvi Listhaug tidlig stortingsgruppa og partiet for øvrig og nektet noen å stemme for en reform de også hadde støttet inntil da. Senterpartiet har vært motstandere hele veien. Disse tre partiene, og KrF, utgjør nå rusreformens motstandere. Derfor er det avgjørende at dersom du vaker mellom noen av disse partiene, og andre som støtter rusreform, så må du stemme på et parti som støtter rusreform.

Rødt, SV og MDG er for reformen på venstresida. Når en felles plattform for regjeringen skal fastsettes frykter vi likevel at reformen kan bli et punkt hvor SV og eventuelt MDG kommer til kort i et samarbeid der Ap og Sps holdninger står fast. Dersom en slik regjeringskonstellasjon blir aktuelt er det sentralt at reformpartiene er villige til å stå på sitt og ikke gir etter for krav om å innordne seg til en framtidig «rusreform» som vil være mye dårligere og vi uansett ikke har tid til å vente på.

Rødt er et parti som man kan stole på. Vi står knallhardt på rusreformen, vi kommer aldri til å gi oss på det og vi har det på listen over saker som er spesielt viktig i forhandlinger etter valget. Et sterkt Rødt over sperregrensa vil ikke bare sikre en sterk alliert for dere som vi kjemper for rusreformen sammen med, men vi vil også være noe som kan bidra til å presse de partiene som lover å støtte reformen nå, til å stå fast på det også etter valget.

Om vi ikke får flertall for den rusreformen som er ferdig utredet, så kan rusreform være umulig de neste fire årene. Derfor kan man ikke stemme på et parti som er imot reformen, om man sjøl er for. På en meningsmåling for Kantar for TV2 var det flertall for de fem partiene som støtter rusreformen. Da ligger veien åpen for at man kan presse en ny regjering til å vedta rusreform enten den vil det eller ikke.

Rødt støtter rusreformen, og vi lover å aldri gi oss men kjempe for den uansett. Vi kommer også til å kjempe knallhardt for å sikre kommunene bedre økonomi til å styrke rustjenestene, boligtilbudet, behandlingen og forebyggingen rundt omkring i landet, og et bedre behandlingstilbud i helsetjenestene våre. Med Rødts politikk vil rekordmange overdosedødsfall noe som vi ser tilbake til som slutten på en skamfull æra for norsk politikk. Rusreformen haster – stem Rødt!