Det norske folk har talt - dette spiser vi sammen med lutefisken

Lutefisk er juletradisjon for veldig mange nordmenn. Men når det kommer til tilbehøret, viser det seg at vi ganske så forskjellige.

Lutefisk er juletradisjon for veldig mange nordmenn. Men når det kommer til tilbehøret, viser det seg at vi ganske så forskjellige. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

De fleste har potet, bacon, sennep, og ertestuing til lutefisken. Men i tillegg til dette, finnes det nesten ikke grenser for hva slags tilbehør som serveres rundt i de norske hjem.

Da lutefiskprodusenten Brødrene Berg på Værøy spurte følgerne sine på Facebook hva de foretrekker som tilbehør til lutefisken, fikk de mer enn 2.500 svar. Og svarene viser med all tydelighet at det ikke finnes noen fasit.

Brunost og tyttebær

Potet, bacon og ertestuing er på bordet hos så godt som alle, men ut over det finnes det mange kreative og spennende varianter. Noen er ganske vanlige, mens andre må kunne sies å være relativ sjelden kost på lutefiskbordet.

Revet brunost og sirup er kanskje ikke det man umiddelbart tenker på i forbindelse med lutefisk, men er vanlig tilbehør for mange. Og i stedet for den klassiske mandelpoteten, er det mange som heller går for potetmos eller kålrabistappe.

Tyttebær er vanlig tilbehør til kjøttretter, men blant de 2.500 som kom med sine tips på Facebook, er det veldig mange som serverer det til lutefisken også. Det samme gjelder surkål.

Bacon hører til sammen med lutefisk, men flere svarer at de foretrekker stekt spekk. Alene eller i tillegg til bacon. Potetlefsa er også en gjenganger blant de mange svarene, sammen med tilbehør som eggesmør og akevittgelé.

Egg til lutefisk?

Disse alternativene til tilbehør går igjen blant mange, men det finnes også noen som serverer tilbehør helt utenom det vanlige. Eller hva tenker du om posjert egg eller grynsuppe? Her snakker vi virkelig kreativitet.

Det hersker med andre ord fint liten tvil om at det meste er mulig, også til en tradisjonsrett som lutefisk. Og slik skal det også være, ifølge presidenten i Norsk Kongelig Lutefisklag, Frank Jensen.

– Det at folk eksperimenterer seg fram med tilbehøret, synes jeg er mye av sjarmen med lutefisk. Selv om lutefisk er en gammel og tradisjonsrik rett, synes jeg ikke man skal ha regler for hva som er lov og ikke, sier Jensen.

Foretrekker det tradisjonelle

Jensen er president for nærmere 1.000 lutefiskelskere, spredt ut over 30 lutefisklag i Norge, og fire i utlandet. Selv foretrekker han det mer tradisjonelle tilbehøret.

– Når jeg tenker tilbehør til lutefisk, tenker jeg gode poteter, ertestuing, god sterk sennep, bacon og ribbefett. Det er nok det nærmeste man kommer tradisjonelt tilbehør slik jeg ser det. Men jeg synes det er spennende at folk prøver andre ting også, sier han.

Han har blitt servert det meste av tilbehøret fra listen over, med noen hederlige unntak.

– Det meste av tilbehøret som du nevner er jeg kjent med fra før, men posjert egg og grynsuppe er nytt for meg. Det har jeg faktisk aldri hørt om før, ler han.

Drikke til lutefisk

Hva drikker så folket til lutefisken? Jo, man kommer selvsagt ikke utenom kombinasjonen øl og akevitt. De fleste sverger til denne kombinasjonen, men det dukker også opp noen litt friskere varianter. Bobler i glasset er vanlig til lutefisken for mange, og en god rødvin er det også mange som velger seg.

Vinmonopolets eksperter sine tips til lutefisken viser også at det finnes mange spennende alternativer til bare øl og akevitt.

Som øl foreslås pils eller en belgisk saison, eller mørkere øl som porter, bokkøl eller mørkt juleøl. Er du av den mer eventyrlystne sorten, passer det kanskje bedre med en frisk italiensk rødvin, eller en fransk hvitvin. Det tryggeste valget ifølge ekspertene, er en tysk hvit Riesling eventuelt en champagne eller crémant. Går du for en alkoholfri variant, anbefaler ekspertene eplemost eller alkoholfri juleøl/hveteøl.

Fakta om lutefisk

Lutefisk spises over hele Norge, i Sverige og deler av Finland, men danskene spiser den ikke. I den skandinaviske delen av USA er lutefisken populær på grunn av skandinavisk innvandring. At tradisjonen har holdt seg så godt i USA, skyldes nok at det å spise lutefisk er sterkt knyttet til bevaring av ens nordiske identitet.

Brødrene Berg på Værøy produserer rundt 300 tonn lutefisk hvert år. I 2015 ble det solgt 2.119 tonn lutefisk i Norge. Toppåret i Norge var 2009, da det ble solgt 2.275 tonn.

(Pressemelding)

Artikkeltags