Nyhetsredaktør Markus Jensen hadde nylig et interessant innlegg i AN om julekonserter og høye billettpriser. For å illustrere saken, ble det brukt et bilde av Bodø domkirke, fint lyssatt fra årets kulturnatt. Domkirka er et flott bygg som gjerne må avbildes i avisen så ofte som mulig, men i akkurat denne saken er det ikke nødvendigvis noen umiddelbar sammenheng mellom bilde og tekst.

Les her: Det har blitt en nokså stivt priset affære å sikre seg sin dose førjulsstemning

De siste 20 årene har mange artister laget fine produksjoner som de turnerer med i førjulstida. Ingen kan undre seg over at musikere som lever av konsertvirksomhet bruker førjulstida til å nå ut til et stort publikum. Produksjoner på dette nivået koster mye penger og involverer et stort, profesjonelt apparat både på og bak scenen. Naturlig nok blir billettprisene nokså høye. Men vi ser at markedet er der, og et stort publikum har verdifulle konsertopplevelser i førjulstida. Det er bra.

I Bodø domkirke har vi likevel, gjennom mange år, valgt å ikke leie ut kirka til juleturneer. For oss har det vært viktig å hegne om de mest attraktive konsertdatoene før jul, slik at de kan være åpne for lokalt baserte aktører og ikke minst konserter hvor de mange store og små koristene våre deltar. I år byr adventstida i domkirka på Gatas evangelium, Juleoratoriet med domkoret og Arktisk filharmoni, Luciakonsertene til Ungdomskoret, sangskolens store «Vi synger julen inn» og Nattjazz. I år kommer i tillegg Bodø Håndverkersangforening og Bodø videregående skole med sine forestillinger. Innimellom alt dette skal vi ha plass til gudstjenester, gravferder, barnehagebesøk og alt som ellers skjer i kirka. Kanskje kunne vi funnet plass til en turnéforestilling eller to, men vi har likevel valgt å ikke gjøre det.

Det handler ikke om at vi vurderer konsertene til turnerende artister som mindre verdifulle, slett ikke. De kunne være hjertelig velkommen på andre tider av året. Men vi kjenner et ansvar for å stimulere egne krefter og lokale aktører. Vi skal bygge oss opp til å være en by som med rette kan kalle seg en kulturby, og vi skal ha muskler og format til å være vertskap som Europeisk kulturhovedstad om ikke lenge. I dette arbeidet blir det de lokale kulturkrefter som er aller viktigst. Vi er ganske gode på kultur i Bodø. Vi ligger høyt på statistikken over antall kor pr 1000 innbyggere, vi har sterkt fokus på å få unge fram, og vi har utmerkede profesjonelle artister som bor i Bodø og leverer i nasjonalt omfang. Dette samspillet er viktig. Vi er store nok til å få til mye, og små nok til at vi trenger hverandre.

Vi vil kort sagt slå et slag for julekonserter med lokale utøvere. Felles for disse konsertene, er at de ofte har litt lavere billettpris enn de store turnékonsertene. Her kan vi hente kortreist julestemning i bøttevis, uten at det går for hardt utover familiebudsjettet. De færreste lokale utøverne tjener spesielt mye penger på julekonsertene sine. Men det overskuddet som eventuelt skapes, blir en del av kretsløpet i musikkbyen Bodø. Om for eksempel Bodø kammerkor får riktig godt besøk på sin «Toner til jul» mandag 9.desember, så genererer det kanskje overskudd til en stor oppsetning Bodø-publikum kan glede seg over neste år? Og er det ikke fint at Susanne Lundeng spiller de nordnorske folketonene som hører jula til, i Bodin kirke 13.desember? Hvem skulle ellers tatt vare på denne viktige tradisjonsmusikken her nord?

Så oppfordringen er ganske enkel: Kom på konsert nær deg! Her er julestemning i mange slags innpakninger og i alle prisklasser. Det er ikke nødvendig å velge de dyreste konsertene for å få en god opplevelse. Og la oss til slutt minne om at julens gudstjenester selvsagt gratis, fulle av de gode julesalmene, med det beste budskapet om glede og fred. Velkommen også dit!