Gå til sidens hovedinnhold

Jens Petter Hauge debuterer i tradisjonsrik tungvektskamp

Når Jens Peter Hauge torsdag spiller sin første europacupkamp for AC Milan, er det to gamle tungvektsmestre som møtes.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

To giganter i europeisk fotball, om enn litt falmet. Celtic ble i 1967 det aller første britiske laget som vant Mesterligaen, og to år senere tok Milan trofeet - deres andre seier av i alt sju i Serievinnercupen/Champions League.

Etter en total iberisk dominans i Mesterligaens sju første år (5 seire for Real Madrid, to for Benfica) tok Italia og Storbritannia over den europeiske fotballtronen med seks seire de neste sju årene. To av dem gikk til Inter Milan, to til AC Milan og én hver til Celtic og Manchester United.

I tillegg spilte Inter mesterligafinalen i 1967 også, men tapte der 1-2 for nettopp Celtic. Det gjorde Celtic til stor favoritt blant fansen til byrival Milan, men akkurat det var glemt da de to lagene barket sammen i mesterligaens kvartfinale to år senere - et gigantmøte i samtidens Fotball-Europa.

På denne tiden var nemlig Celtic et av Europas aller beste lag. De hadde ikke bare vunnet Mesterligaen i 1967 - de vant absolutt alle mesterskap de deltok i det året, fem til sammen, inkludert hjemlig serie og cup. Det har ingen andre klart igjen. På veien dit scoret de 196 mål, fremdeles verdensrekord for en sesong. Barcelona kommer nærmest med 190 mål i sesongen 2011-2012.

Celtics finaleseier hadde betydning langt ut over det rent fotballmessige, omtrent som Bodø/Glimts cupseier i 1975. Celtic har sine røtter i en av de mest groteske tragedier i moderne europeisk historie, An Gorta Mor. Dette er det irske navnet på hungersnøden mellom 1845 og 49 da millioner av mennesker døde av sult, eller ble tvunget på flukt.

Mange av de som sulten drev fra Irland slo seg ned i Skottland, og der startet de etter hvert sin egen fotballklubb, og kalte den Celtic. I 1967 følte skotske katolikker seg fremdeles som en fattig og undertrykt minoritet i et dypt protestantisk land, med et intenst hat mot et England som hadde behandlet Irland som en koloni og må ta hovedansvaret for hungersnøden.

At nettopp katolske Celtic skulle bli det første britiske laget som vant Mesterligaen var derfor en enorm triumf, som fremdeles markeres i Glasgow. "Løvene fra Lisboa" (der finalen gikk) ble folkehelter (i hvert fall i halve byen). Det samme ble deres manager Jock Stein, selv om han faktisk var protestant. Den første protestant som hadde ledet Celtic siden stiftelsen i 1887.

To år senere var kjernen i Celtic-laget det samme, med Billy McNeill, Tommy Gemmel, Jimmy Johnstone og Stevie Chalmers som de mest kjente spillerne. Mot dem stilte AC Milan med sine stjerner; navn som Gianni Rivera, Karl-Heinz Schnellinger, Giovanni Trapattoni og Kurre Hamrin. Den første kampen gikk på San Siro i februar og ble spilt foran 81.000 tilskuere - i tilnærmet snøstorm.

Kampen endte 0-0, et meget godt resultat for Celtic, som likevel vurderte å be UEFA om å annullere kampen siden det omtrent hadde vært umulig å se opptegningene på banen på grunn av det tunge snøfallet. Klubben valgte i stedet å konsentrere seg om forberedelsene til returkampen på Celtic Park tre uker senere.

Celtic fikk den verst tenkelige start på den kampen da en gigantisk forsvarstabbe ga Milan ledelsen etter bare 12 minutter. Celtic kastet deretter alt de hadde mot Milan-forsvaret, men det holdt og AC Milan gikk videre til semifinalen. Der slo de Manchester United over to kamper, før de knuste Ajax - med Johan Cruyff på laget - 4-1 i finalen.

Rett etter finaleseieren sa AC Milans assistenttrener at de hadde vært sikre på å vinne den kampen, ja, de hadde vært sikre på å gå til topps helt siden de slo ut Celtic - det eneste laget i turneringen de fryktet. Denne assistenttreneren het Cesare Maldini, pappa til Milan-legenden Paolo Maldini og bestefar til Jens Petter Hauges lagkamerat Daniel Maldini.

Og da er vi framme ved torsdagens kamp. Som ingen av de to er garantert å få spille, men det blir uansett et tradisjonsrikt gigantoppgjør. Kanskje ikke så mye nå, men historisk sett. Milan har opp gjennom årene møtt Celtic 10 ganger i Europacupen. De har bare tapt en gang, og vant til sammen 5-0 da de to møttes senest; i gruppespillet i Champions League i 2013.

AC Milan og Jens Petter Hauge må nok finne seg i å være favoritt denne gangen også. De har vunnet sine fire første kamper i Serie A og topper ligaen. De kommer også fra en prestisjetung seier i oppgjøret mot byrival Inter. Også Celtic kommer rett fra et derby, men de tapte 0-2 mot sin byrival Rangers, og ligger godt bak dem på tabellen.

Det betyr ikke at kampen blir lett for Milan. Uansett blir det altså et oppgjør med dype historiske røtter. Det blir et møte mellom aldrende tungvektere, et rumble in the Scottish jungle, og større mirakler enn en Celtic-seier har skjedd i fotballens historie. Selv om Jens Petter Hauge og hans lagkamerater nok vil gjøre alt de kan for å forhindre det.

Kommentarer til denne saken