Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er redd

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg er redd. Jeg er redd fremtiden. Jeg er redd for hvordan verden kommer til å se ut hvis vi ikke gjør noe snart. Veldig snart. Nå. Mens jeg egentlig burde lese til eksamen min som jeg skal ha, så prioriterer jeg å skrive dette. Dette er på grunn av FNs klimapanels nye hovedrapport. Jeg sitter her med en følelse av maktesløshet og angst for fremtiden når jeg leser hvordan vi er dømt til en verden med varmere hetebølger, mer intenst regnvær, og sterkere orkaner hvis vi ikke tar grep nå. Og ikke nok med at alt blir mer intenst, vi vil oppleve ekstremvær oftere og oftere om vi ikke tar drastiske grep nå.

Vi har allerede sett hvor hardt klimaendringene rammer, og at de kan ramme overalt. Vi så det i Canada hvor det i sommer ble slått varmerekord på varmerekord når temperaturen nesten nådde 50 grader, en by brant ned, og hundrevis døde på grunn av varmen. Og i Tyskland, hvor flommen i sommer førte til døden for 189 mennesker. Tanken på at dette vil skje oftere, bli verre, og at vi ligger an til å nå global oppvarming på 1,5 grad allerede i 2030, er lammende. Det slår faktisk nesten pusten ut av meg.

Og det er faktisk ikke bare jeg som blir sittende med en slik uutholdelig følelse. En undersøkelse fra Senter for klimaforskning i 2019 viste da at nesten 60% av unge under 30 var ganske eller veldig bekymret for klimaendringer, og med tanke på at vi fortsatt ikke har tatt grep så kan jeg ikke se for meg at dette tallet har gått ned siden da. Se på klimastreikene, selv om det ikke har vært noe særlig av disse i det siste på grunn av korona, så er det fortsatt bevis på at veldig mange barn og unge er redde for konsekvensene av manglende klimahandling. Derfor vil jeg innstendig be deg om å stemme MDG slik at vi i hvert fall kan prøve å forhindre at krisen blir mye verre enn den allerede er i dag.

Vi som er unge idag er de som skal leve med konsekvensene av dagens manglende klimahandling. Jeg er heldig og har stemmerett, jeg har mulighet til å påvirke hvordan fremtiden min skal se ut. Det er ikke realiteten for alle de under 18 som sitter og er redd for framtiden sin, de har ingen mulighet til å være med og forme sin egen fremtid enda. Derfor vil jeg be deg om å stemme for dem. Stem for en bedre fremtid for alle de unge som fortsatt ikke har mulighet til å stemme selv. Stem for en levelig verden. Stem Miljøpartiet De Grønne.

Kommentarer til denne saken