Gå til sidens hovedinnhold

JA til rusreform, Haukås

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvor ble det av det medmenneskelige KrF? Bente Haukås skriver i Avisa Nordland 19. februar negativt om rusreformen. Ja takk til rusreform, sier jeg og Grønn Ungdom. Haukås bommer også grovt i måten hun argumenterer på.

Forbud redder ikke liv. Det tar liv. Hvorfor er det så vanskelig for partier som KrF å innse at politikken deres får dødelige konsekvenser? Nesten 300 mennesker dør hvert år på grunn av denne politikken i Norge. Det er et høyt tall sammenlignet med andre land i Nord-Europa.

Haukås skriver at hun er bekymret for at avkriminalisering sender signal til barn og unge om at narkotika ikke er skadelig. Hun fortsetter i innlegget med å spre merkelige påstander om at en politisk diskusjon om ruspolitikk får ungdom til å ruse seg. Det må være lov å peke på de mange negative konsekvensene ved å straffe bruk av lettere rusmidler.

Det finnes ikke grunnlag for å hevde at det i seg selv vil føre til at flere ungdommer ruser seg. Tvert imot: Med utgangspunkt i forskning på feltet skriver rusreformutvalget at det må «kunne sies å hefte en sterk tvil ved påstanden om at straffebud mot bruk av narkotika og tilhørende befatning med narkotika til egen bruk har en påviselig selvstendig preventiv virkning.»

I stedet for å lytte til vitenskap og se hvilke konsekvenser politikken til KrF gir, står man på sitt og argumenterer med moralske verdier. Det er også urovekkende at Bente Haukås i sitt debattinnlegg forsøker å stanse en debatt om avkriminalisering ved å stemple selve debatten som farlig.

MDG har i tiår stått stødig på vitenskapen og medmenneskeligheten, og jobbet for en mer human ruspolitikk. Vi har vært kritiske til norsk ruspolitikk i flere tiår og var tidlig ute med å løfte debatten om de negative sosiale og helsemessige konsekvensene av å fokusere på straff framfor helsehjelp. Vi vil fjerne straff for bruk og besittelse av brukerdoser, og i stedet satse på skadereduksjon og individuelt tilpassa helsetilbud for rusavhengige.

Stortingsrepresentant for MDG Une Bastholm la i 2017 fram et omfattende forslag om «en rusreform for å sikre skadeforebygging og individuell helsehjelp til rusavhengige». Forslaget ble nedstemt den gangen, men nå har regjeringen lagt fram et forslag til rusreform som tar oss mange steg i riktig retning.

Norge har altså akkurat tatt et stort steg videre i å gi rusavhengige et verdig liv, men vi mangler et stortingsflertall. Aller helst vil jeg at KrF skal snu i saken, og støtte rusreformen. Et minimum må være at KrF bidrar til at vi kan ha en ordentlig debatt der forskning veier tyngre enn fordommer.

Kommentarer til denne saken