Gå til sidens hovedinnhold

Ittno vann og fordervet vann til full pris

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dagens AN (28. jan) leser vi at Beiarn er i ferd med å slippe opp for vann. «Ikke dusj, ikke vask klær, la oppvasken stå», sier ordføreren i Beiarn.

Nå er ikke Beiarn den eneste kommunen som sliter med vann og avløp. Vanntilførselen i Askøy kommune utenfor Bergen er blitt en gjenganger i fordervet vann til sine innbyggere. Alt grunnet manglende vedlikehold over mange år. Nå er det lange siden prinsippet om at forbrukerne har krav på ny vare med tilsvarende kvalitet eller pengene tilbake i slike tilfeller. Og dersom en ikke får eller mottar et produkt eller tjeneste så betaler en ikke noe. Men slik er det ikke i den offentlige kommunale verden. Dette ansvaret avvises av kommunene. Her kreves full betaling for ingen ting.

Nå er ikke Beiarn alene om denne holdningen. Ifølge en oversikt har kommune-Norge et etterslep på vedlikehold og modernisering på vann og avløp på ufattelig 1200 milliarder! I Oslo erstatter de vannrør fra svensketiden. Og grunnet gamle og sprukne rør forsvinner 30 % av vannet på vei til forbruker. Et ufattelig sløseri av en kritisk mangelvare i verden.

Under koronakrisen hevdet hyttefolket at det var en menneskerett å besøke hytta. Og en poltur eller to er jo en samfunnskritisk oppgave under en nedstengning. Det burde i det minst være en menneskerett å ha tilgang på rent vann i rikelige mengder. Spesielt i et av verdens rikeste land som hevder å ha en av verdens høyeste sosiale standarder.

Men, her har den offentlige forvaltningen sviktet fullstendig. Og hvem skal betale for dette misligholdet? Du og jeg!

Kommentarer til denne saken