Gå til sidens hovedinnhold

Isen i Arktis har frosset til ekstra tidlig i år

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Om dommedagssekten som stadig vekk messer om smeltende havis og isbreer hadde begynt å se seg om i den virkelige verden, ville de nok blitt en smule svekket i troen. Den virkelige verden har opplevd rekordkulde mange steder. Den nordlige del av Kina har siden 7. november vært plaget av rekordkald vinter med mye snø. Steder som er rammet er Indre Mongolia, Liaoning, Jilin, Heilongjiang til Beijing, Shanxi, Hebei, Shandong og andre steder.

Gjennomsnittstemperaturen på Sydpolen fra april til september var -61 grader celsius. Det er 4,5 grader kaldere enn det har vært de siste 30 årene. Man kan i praksis benytte Sydpolen som kjøleskap i friluft til å oppbevare Pfizer-vaksinen.

Nordøstpassasjen, også kalt Nordlige sjørute, er sjøveien mellom Europa og østkysten av Asia nord for Asia som i skiftende grad kan trafikkeres noen måneder om sommerhalvåret. Under de spesielle værforholdene sommeren 2009 var passasjen omtrent isfri i august og i september 2009 seilte for første gang to lasteskip (riktignok forsterket med isbryteregenskaper) gjennom passasjen, uten hjelp av isbrytere.

Dette fikk de minst seriøse «klimaforskerne» til å gaule om at Nordøstpassasjen var i ferd med å bli varig isfri. 12 år etter ser man at det dette året var snakk om helt spesielle vær- og vindforhold, og at passasjen er like usikker for kommersiell skipstrafikk som før, og har i årene etterpå stort sett trengt russiske isbrytere også sommerstid. Den lovede bortsmelting av Arktis så vel som isfri Nordøstpassasje er fremdeles bare pinligheter fra tidens moderne spåkuler (datamodellene).

I år sliter klimaalarmistene og de vanlige useriøse klimaforskerne enda mer med å holde fasaden: Tsjuktsjerhavet (620 000 km²) er havområdet mellom Sibir og Alaska, nord for Beringstredet, og var allerede i andre halvdel av oktober betydelig tilfrosset. Så mye at hvalrossene fikk problemer med å bruke området og har søkt mot områder med tynnere is.

Havisen i området som ikke smeltet denne sommeren er nå for lengst over 2 m tykk mellom Vrangeløya og fastlandet. Som vanlig er det dermed påfallende taust fra alarmistsiden, og saken ble så vidt meg bekjent ikke luftet under COP26 en eneste gang i noen offentlig presentasjon. Er det ikke merkelig?

Kommentarer til denne saken