Det var på selve nasjonaldagen at «Norges tøffeste»- og «Farmen kjendis»-vinner, Isak Dreyer (28), delte et innlegg på Instagram som fikk nettet til å koke.

På knærne over et hull på isen med en skarp våpengjenstand i hånda skrøt Dreyer uforbeholdent til sine nærmere 105.000 følgere på Instagram over å ha drept en sel.

«Driver med å jobbe med å få opp 17. mai-frokosten. Er ikke alltid man velger sin skjebne, det tenker sikkert selen også», skriver han under innlegget.

Dette fikk flere til å reagere, blant andre dyrevernorganisasjonen NOAH, som anmeldte saken kort tid etterpå. NOAH mente at Dreyers oppførsel var helt uakseptabelt og at det er klare regler for hva som er lov når det kommer til jakt på sel. Selv valgte Dreyer å ikke kommentere kritikken.

Søndag kveld tok han derimot bladet fra munnen og adresserte tilbakemeldingene i sine egne kanaler.

Mener NOAH tar feil

Søndag kveld delte Dreyer en video på Instagrams historiefunksjon der han hevder at selen ikke ble drept på ulovlig vis, og mener at han ikke har gjort noe galt.

– Etter mye «tjohei», som ikke var meningen i det hele tatt, så vil jeg bare klargjøre at jakten ikke skjedde med harpun. Selen ble skutt med ei rifle og prøves å hente fram fra vannet, sier Dreyer i videoen.

Veterinær og leder i NOAH, Siri Martinsen, er blant dem som har reagert sterkt på bildene. Hun mener at Dreyers stunt likevel er dyremishandling på det groveste til tross for 28-årings oppklaring.

Hun har tidligere uttalt seg til Nettavisen om hvilke våpen som er lov å bruke når det kommer til jakt på sel.

– I Norge skal det ved hobby-jakt på sel kun brukes en bestemt type skytevåpen. Det er også forbudt å bruke spyd på seler på Grønland, og folk som driver trofejakt - som dette er - skal dessuten være i følge med godkjent jaktarrangør, uttalte Siri Martinsen til Nettavisen tidligere.

Ifølge Martinsen er det lov til å bruke hakapik, som er et hakkformet jaktvåpen brukt til selfangst og -jakt, men kun under kommersiell jakt. Hun kunne også fortelle at våpenet Dreyer brukte ikke er en hakapik, men et spyd.

Nettavisen har vært i kontakt med Martinsen etter Dreyers uttalelse på Instagram, og hun sier følgende:

– Man kan ikke dra selen opp fra vannet uten at den stokken har en pigg eller lignende på seg. Man bruker dermed et redskap som skader selen, og han er fortsatt svar skyldig på hva det er han gjør på bildet, sier Martinsen til Nettavisen.

Mottar sterke reaksjoner

Som følge av innlegget har Dreyer fått sterke reaksjoner på Instagram, og flere har tatt til ordet i kommentarfeltet.

«Det ser ut som at dyret måtte lide en smertefull død for den som skulle nyte en 17. mai frokost. Langt i fra dyrevelferdsmessig forsvarlig. Dyr har følelser. Jeg stiller spørsmål til dine, etter hva du presterer her. Skuffende!», skriver en bruker.

«Grov dyremishandling. Mennesket tar seg til rette på bekostning av dyrene. Trist å se en «kjendis»som deg gjøre dette», skriver en annen.

En tredje bruker skriver:

«Er dette noe å skryte av? Trist å se.»

Selv har 28-åringen også kommentert innlegget selv hvor han skriver følgende:

«Selen er selvfølgelig skutt og avlivet på lovlig og humant vis med rifle. Og hentes frem fra havet med en stokk», skriver Dreyer.

Nettavisen har igjen forsøkt å få en kommentar fra Isak Dreyer uten hell.