Gå til sidens hovedinnhold

Isabel (24) mister jobben når kaféen stenger dørene: – Dette er jo fristedet mitt

Tur kafé på Stormen bibliotek har sin aller siste uke med åpne dører. Når uka er over er det stengt, og alle de ansatte mister jobben.

For abonnenter

– Det er ganske mange som er arbeidsledige fra søndagen av, når kontrakten vår går ut. Da blir det stående tomt her til en ny kontrakt er på plass, sier eier av Bodø Bakeri og Tur kafé, Bjarne Mosås (45).

Kaféen har gjennom fire år servert sultne og tørste besøkende, sommer som vinter. Nå har kontrakten mellom Tur og Stormen bibliotek gått ut, og foreløpig er ingen nye eller gamle drivere på plass.

Vanskelig tid

Det betyr at søndag er aller siste åpningsdag, og klokken 16 slukkes lysene i lokalet. Ikke nok med det; nå er alle ansatte sagt opp.

– I arbeidslivet er det slik at når du ikke har kontrakt må de sies opp, slik at de har sine rettigheter i behold. Så alle våre avtaler er avsluttet, sier Mosås tungt.

– Det er mest trasig for de ansatte, som står uten jobb. Serveringsbransjen er ikke akkurat noen lukrativ bransje å få seg jobb i for tiden, nå med korona, heller, fortsetter han.

Aldri hatt annen sjef

Han ønsker selvfølgelig å få beholde lokalet videre, men tiden får vise hva som skjer med serveringstilbudet i biblioteket.

– Vi har stortrivdes her, og vi har et greit forhold til biblioteket. Vi har vært veldig fornøyde her. Vi har mange faste gjester, og mange er veldig spente – inkludert oss, sier Mosås.

Avdelingsleder Isabel Wessel (24) er blant dem som er oppsagt. Hun har vært avdelingsleder på Tur i tre år, etter å ha vært avdelingsleder på Bodø Bakeri på City Nord før det.

– Jeg har aldri hatt noen annen sjef enn deg, ler hun, og titter bort på arbeidsgiveren Bjarne.

– Blir vemodig

Nå skal hun være «potet» og hjelpe til der det trengs frem til oppsigelsestiden er over.

– Hva skal du gjøre etterpå, da?

– Jeg har ikke peiling. Jeg satser på at det går bra på en eller annen måte. Det blir rart ikke å skulle dra hit igjen. Dette er jo fristedet mitt, ler hun varmt.

Også Mosås tror det blir en merkelig opplevelse å slukke lysene på søndag.

– Det blir veldig rart å være her på søndag klokken 16 og slå av lysene, tømme lagrene for mat og sende det til andre avdelinger. Det blir veldig rart og ikke minst vemodig.

Mosås sier at anbudsfristen går ut på fredag klokken 15. Så skal eventuelle anbud vurderes. Frem til da er det usikkert hvem som skal fortsette kafédriften i lokalene.

Må lyse ut

I en artikkel på trykk på AN.no den 29. januar i år sa leder for Stormen bibliotek Trud Berg følgende om anbudet og kafédriften:

– Kontrakten til dagens drivere, som ble inngått i 2017, har nå gått ut og siden vi er en offentlig innkjøper må slikt lyses ut på markedet som en ordinær anbudsrunde, forklarer hun.

– Vi kan derfor ikke inngå en direkte avtale med dem vi i anførsel liker best, sier hun og legger til:

– Jeg både håper og tror at Tur Kafé, som i dag er drivere, legger inn et anbud. Imidlertid må vi sammenligne eventuelle andre som ønsker å starte opp kafé hos oss.

I utlysningsteksten står det følgende:

«Målgruppen for Stormen Bibliotek er stor og mangfoldig, og biblioteket er og skal være et lavterskeltilbud. Vi ønsker oss en folkelig kafé som har et sortiment som passer for våre besøkende. Det er viktig at bibliotekets ulike brukere føler seg hjemme og velkomne i kafeen, og at tilbudet er «ujålete». Ungdom er en viktig målgruppe for Stormen bibliotek, og i helgene er det mange barnefamilier som besøker Stormen bibliotek. Begge deler bør framgå av kafeens meny. Det er ønskelig at kafeen framstår som en «litterær kafé», der det gjenspeiles at den har beliggenhet i et bibliotek, og slik har et konsept som er stedsavhengig.»

Kommentarer til denne saken