Salten slår Tromsø på plastsortering

Arbeidsleder Runar T. Horn i Iris Service konstaterer at husholdningene i Salten er god på sortering av plast.

Arbeidsleder Runar T. Horn i Iris Service konstaterer at husholdningene i Salten er god på sortering av plast. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Mens tromsøværingene sliter med å sortere ut plastemballasje og får stryk av sitt lokale renovasjonsselskap, kan innbyggerne i Salten slå seg på brystet og ta imot verbale roser fra Iris, skriver Iris i ei pressemelding.

For kontroll av utsortert husholdningsplast viser at innbyggerne i Salten er blant de beste i landet på sortering.

– Gjennomgangen var en meget positiv opplevelse. Vi snakker om nesten en sekser på terningen, sier kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad i Grønt Punkt i pressemeldingen.

Grønt Punkt administrer returordningen for plastemballasje, kartong og drikkekartonger i Norge.

– Det er ingen tvil om at innbyggerne i Salten har gjort en veldig god jobb både med renhold og sortering. Her er nesten ikke mat og tilgriset emballasje. At det partiet vi gjennomgikk på 560 kilo var fri for lukt, forteller at husholdningene i Salten har fjernet produktrester eller rengjort emballasjen før den er blitt lagt i sekken, sier Vebenstad.

I Iris er de meget godt fornøyd med innsatsen til husholdningene.

– Ser vi bort fra en stor presenning og et badebasseng, begge plastprodukter men ikke emballasje, var det rundt fem prosent innblanding av annet avfall i de 560 kiloene som ble kontrollert. Til sammenligning blir våre kollegaer i Tromsø nødt til å innse at der er en god del å hente når det kommer til plastsortering, hele 28 prosent innblanding tilsier rapporten fra Nordens Paris, forteller Arnt E. Pedersen, kommunikasjonssjef i Iris Salten i pressemeldingen.

– Det gjøres en solid innsats, og det skal folk få en stor stjerne i margen for. Men er fortsatt mye å ha fokus på framover i kommunikasjonen ut til husholdningene i Salten. Blant annet får vi inn for mye plast sammen med papir- og pappfraksjonen, og vi opplever at det dukker opp restavfall, tekstiler og metall i matavfallet, noe som gjør materialgjenvinning vanskelig, sier Pedersen.
 

Artikkeltags