Nå er årets strandrydder i Salten kåret

Ann Karin og Steinar Heldahl med det synlige beviset på at Måløya Grendelag er «Årets strandrydder for 2019».

Ann Karin og Steinar Heldahl med det synlige beviset på at Måløya Grendelag er «Årets strandrydder for 2019». Foto:

DEL

Iris Salten skriver i en pressemelding tirsdag formiddag at Måløya grendelag har blitt kåret til årets strandrydder.

De har ryddet marint avfall på Måløya i Steigen og i skjærgården utenfor siden 2012. I år satte dugnadsgjengen rekord med 155 sekker.

– Drivkraften har ikke vært å vinne pris, men å få avfallet bort fra Måløya og øyene rundt. Men når det er sagt er det selvfølgelig hyggelig å bli kåret til årets strandryddere i 2019. Det er kjærkomne midler til å få utbedret kaia vår, sier Ann Karin og Steinar Heldahl, som på vegne av dugnadsgjengen fikk overrakt det synlige diplomet og 10.000 kroner på kontoen.

Iris har fått inn over 70 tonn med marint avfall i år. Det er det tredje beste resultatet siden selskapet etablerte aksjonen i 2011.

– Vi trodde vi ville få en kraftigere nedgang i år, men det har ikke skjedd. Det er meldt inn 249 aksjoner. Siden vi startet koordinering og administrering av Aksjon reine strender i Salten i 2011, har vi fått inn hele 380.000 kilo med marint avfall. Det er 15 fulle vogntog. Og når vi vet hvor lett plasten er, forteller det om enorme mengder, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris.

Enkeltpersoner, dugnadsgjenger, skoleklasser, grendelag og andre har også i år lagt ned en enorm innsats langs strender og i skjærgården i Salten.

– Vi anslår at rundt 3000 personer har vært i sving og utført 10.000-12.000 dugnadstimer til en verdi av rundt tre millioner kroner. Samlet for de årene vi har holdt på med aksjonen snakker vi om dugnad for mellom 15 og 20 millioner. Det sier det meste, sier Pedersen i pressemeldingen.

Artikkeltags