Har ryddet 30.000 kilo avfall: - Ikke utenkelig at vi får inn over 60.000 kilo

Store mengder mat avfall er fjernet fra Karlsøyvær.

Store mengder mat avfall er fjernet fra Karlsøyvær. Foto:

DEL

Engasjementet for å rydde marint avfall i Salten er stort. I en pressemelding melder Iris at de foreløpig har hentet inn 30.000 kilo marint avfall fra Aksjon Reine Strender.

– Vi er imponert over den store dugnadsinnsatsen folk gjør i hele Salten. Det er derfor ikke utenkelig at vi vil få inn over 60.000 kilo i år, sier kommunikasjonsansvarlig Arnt E. Pedersen i Iris i pressemeldingen.

Stor innsats

Siden Iris etablerte Aksjon Reine Strender i Salten i 2011, har selskapet hentet inn 350 tonn med marint avfall fra strandryddere.

– Det er mange som har vært involvert i rydding i de ni årene vi har holdt på. 350 tonn høres kanskje ikke så mye ut, men det er store mengder når man vet hvor lett plast er, sier Pedersen.

Sammenpresset vil 350 tonn avfall utgjøre 14 vogntog.

– Priser vi dugnadsinnsatsen til 250 kroner timen, snakker vi om en samlet innsats verd rundt 15 millioner kroner. Det sier litt om engasjementet, forteller Pedersen.

176 områder

Til nå i år er det meldt inn 170 aksjoner, i tillegg til strandrydding på Helligvær, Givær, Landegode, Fleinvær og Bliksvær. På disse øyene er man nå i full gang med rydding. En del av avfallet vil bli hentet av Iris i løpet av denne uken.

– Engasjementet er stort og folk i Salten synes dette er viktig. Flere tusen innbyggere i regionen tar hvert år et personlig ansvar og er med å bidra til å ta vare på naturen vår, sier Pedersen.

I Salten startet aksjonen rundt 25. april og foregår til slutten av september.

– Det gjør at de som skal rydde lettere kan planlegge rydding når været er bra. Det viktigste med Aksjon Reine Strender er at vi som bruker naturen, og som er glad i den, tar et personlig ansvar og gjør en dugnadsinnsats sammen med andre, sier Pedersen.

Enkelt

Det skal være enkelt å være med på aksjon reine strender.

– Det er bare å kvittere ut sekker på et av våre Miljøtorg, rydd stranda, sett sekkene ved nærmeste kjørbare vei og meld fra hvor de står og hvor mange sekker som er ryddet. Så henter vi de. Enklere kan det ikke bli, forteller Pedersen.

Når sesongen er over i slutten av september, kårer Iris «Årets Strandrydder 2018». Premien er på 10.000 kroner.

– I fjor var det Helligvær velforening som stakk av med prisen. Vi premierer også de tre «beste» bildene på Facebook, så her er det bare å sende inn bilder til oss og bli med i konkurransen, sier Pedersen.

Artikkeltags