Gå til sidens hovedinnhold

Innsatt åpner opp om tøffe hendelser: – Jeg gjør betjentenes jobb

– Betjentene har ikke tid til å sette seg ned med oss å prate lenger, sier en 35 år gammel innsatt i Bodø fengsel.

For abonnenter

Han mener det har vært en stor endring fra han begynte sin fengselssoning i 2018 til i dag.

– Jeg ser det samme problemet som de ansatte snakker om, sier han.

Lørdag 4. juni skrev AN at tillitsvalgte ansatte i Bodø fengsel krever flere stillinger. De mener at fengselet i dag ikke har ressurser til gi soningen innhold og de frykter for sin egen sikkerhet på grunn av at tøffere forhold og for få ansatte.

Ifølge den 35 år gamle innsatte samsvarer det med hans opplevelser av situasjonen.

Tid til prat

– Da jeg kom inn her i 2018, var betjentene mye mer ute på avdelingen og sammen med oss.

– Vi hadde mer én til én-samtale på den tida, sier han. På hans avdeling med ti innsatte var det to betjenter da, nå er det én. Det er en ganske rolig avdeling, men det var det også for tre år siden, ifølge mannen.

– Før satt betjentene inne med oss og spilte kort. De kom og pratet med oss. Nå er det mer sånn at de kommer med maten, henter mattralla og så ser vi dem ikke igjen før innlåsing.

– Hva fører det til?

Hobbypsykolog

– For min del har det gjort at jeg går inn til de andre på avdelingene når jeg ser at de har det tungt og sliter. Jeg blir en slags hobbypsykolog. Hvis det er én som ikke kommer ut en dag, går jeg inn og prater. Det er jo ikke noe jeg utdannet til, og det setter meg i en skummel posisjon, men jeg vil at alle på avdelingen vår skal ha det bra. Av og til er det noen som blir utrolig sinte, og da må jeg bare prøve å roe ned situasjonen. Jeg gjør betjentenes jobb. Hadde det vært flere ansatte, hadde jeg sluppet det.

Tøffere

I likhet med de tillitsvalgte ansatte forteller 35-åringen om mange tøffe hendelser, spesielt det siste året – med både utagering, selvmord og selvmordsforsøk.

– Det er innsatte som er sinte og slår i radiatoren og holder oss andre våkne. Det er mye frustrasjon og sinne. Når sånt skjer, må betjentene konsentrere seg om å håndtere det, og det fører til at vi andre blir låst inne.

Ressursmangelen fører også til at det tar lang tid å få svar på søknader om permisjon eller framstilling.

– Vi skal egentlig ha svar innen fire uker, men nå kan det gå opp i både seks og ti uker. Og der vi før kunne få en prat med en betjent hvis det var noe vi ville snakke om – for eksempel gå gjennom historikk eller noe som sitter igjen fra barndommen, så har de ikke tid sånn som før.

Ventetid

– Hva må du gjøre i stedet?

– Skrive en helselapp om psykologtime, og det kan gå både en måned og lengre tid før man får time. I stedet kunne man kanskje fått snakket med den betjenten man hadde et godt forhold til. Hvis man er rundt en person mye, lærer man jo den personen å kjenne. Men nå har de ikke tid til å være sammen med oss.

Tillitsvalgte for AN fortalte til AN at ressursmangel gjør at flere program som sinnemestringsprogram, rusprogram og program for å bryte voldssirkelen, ikke tilbys.

– Jeg deltok i sinnemestringsprogram, men det utgikk. Jeg føler at fengselet er blitt en oppbevaringsplass. Rehabilitering får vi ikke.

Mannen regner med å være ferdig med sin soning i 2024.

– Jeg prøver å bli en bedre person på egen hånd mens jeg er her, sier han. Men han mener at det hadde vært større muligheter for å forberede seg til et liv utenfor murene hvis betjentene hadde mer tid til de innsatte.

De tillitsvalgte Daniel Grepperud Olsen og Stefan Hagenes fortalte 4. juni om vakante vakter samtidig som det har vært en markant økning av vold og trusler mellom innsatte og mot ansatte i fengselet.

– De innsatte skal ut igjen en gang og bosette seg i et nabolag. Vi har mange knallflinke ansatte som kan mye om dette, men på grunn av den lave bemanningen, får vi ikke brukt det vi har lært, sa Hagenes.

Les også

Fengselsansatte krever flere folk: – Vi frykter for vår egen sikkerhet

Enhetsleder Mette Moe i Kriminalomsorgen i Nordland sa at budsjettet ikke strekker til.

– Når budsjettet kuttes, må driften tilpasses, og der henger vi etter.

Hun la til at bemanningsnivået ikke går utover sikkerheten.

Kommentarer til denne saken