Gå til sidens hovedinnhold

Innbyggerne i Salten skal ha mye av æren for at smitteutbruddet nå synes å være slått ned

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Bodø og Salten er i ferd med å slå ned et alvorlige koronautbruddet som lammet byen, og regionen, før påske. Etter en sterk økning i antall smittede, er tallet nå nede på et mer normalt nivå.

Mens Bodø på det meste hadde 250 smittede pr. 100.000 innbyggere, er vi nå nede på 50. Det er klart lavere enn landsgjennomsnittet, og viser at smitten i Bodø nå er under kontroll.

Det samme gjelder resten av Salten, som aldri var like hardt rammet som Bodø, men som fryktet smitten fra regionens største by.

Både innbyggere og helsemyndigheter i alle kommunene kan klappe seg selv på ryggen over innsatsene, men de betyr ikke at guarden kan senkes.

Det forekommer fremdeles smitte, onsdag tre nye tilfeller i Bodø og ett i Fauske. Skal den innsatsen som er lagt ned bety noe må derfor årvåkenheten og smittevernet videreføres de kommende uker og måneder.

Det er likevel riktig når Bodø nå opphever de svært strenge lokale restriksjonene som ble innført 25. mars. Det betyr blant annet gjenåpning av frisørsalonger, solarier og tatoveringssalonger.

Opphevingen av den lokale forskriften betyr også at det ikke lengre er en begrensning på maks fem personer på besøk samtidig.

Det er viktig å understreke at nasjonale regler fremdeles gjelder og de anbefaler to gjester av gangen. Det er et råd alle bør følge, men de risikerer ikke lenger straff om de tar imot over fem.

Dette siste er et punkt der Bodøs lokale smittevernregler var strengere enn de nasjonale. Det var nok nødvendig ut fra smittesituasjonen da reglene ble innført, men trengs ikke lenger.

Bodø har siden pandemiutbruddet fulgt en strategi der de har målrettet innsatsen mot de områder der smitten var verst. De har, for å bruke det bildet, valgt å slokke brannen der det brant, i stedet for å spre vannet ut over alle husene i byen.

Det har vært en vellykket strategi, som først ble undergravet da en ny og mer smittsom virusvariant ankom byen. Når den er nedkjempet, vil det være naturlig å vende tilbake til en strategi som har holdt smitten under kontroll uten å øke koronatrettheten for mye.

Smittevernet i Bodø hadde en annen god nyhet å komme med onsdag. 1001 bodøværinger fikk sin vaksine den dagen, og det er ny rekord. I løpet av relativt kort tid vil de aller fleste over 65 år ha fått første vaksinedose, noe som gir stor beskyttelse i seg selv.

Det er altså mulig å se et lys i den mye omtalte enden av tunnelen.

Æren for det ligger i stor grad hos innbyggerne i Salten. Kombinert med økt tilgang på vaksiner. I den kombinasjonen ligger nøkkelen til å bekjempe viruset og få normaliteten tilbake.

Kommentarer til denne saken