Tirsdag denne uken ble det kjent at Amedia - og Avisa Nordland - er utsatt for et omfattende dataangrep som setter alle sentrale datasystemer ut av drift.

Angrepet har blant annet lammet konsernets produksjon av papiraviser.

– Det er sterkt beklagelig å måtte meddele at vi heller ikke på torsdag vil komme ut med papiravis. Dataangrepet har rammet hele produksjonslinja til papiravisen og våre systemer er fortsatt ikke tilgjengelige for oss, sier Jan-Eirik Hanssen, sjefsredaktør i Avisa Nordland.

– Avisa Nordland og Amedia har i hele dag jobbet med alternative løsninger slik at vi skal kunne komme ut med papiravis på torsdag. Dessverre viser det seg nå at vi ikke er i strand til å få ut verken papiravis eller e-avis. Trykkeriet i Bodø er rammet av det samme angrepet, og har per nå heller ikke fått opp sine systemer som gjør at vi kan trykke Avisa Nordland eller andre aviser.

Planlegger fredagsavis

Det jobbes nå på spreng både sentralt i Amedia og internt i Avisa Nordland med å få opp en nødløsning, slik at papiravisene igjen skal kunne gå ut som normalt.

– Vi er allerede i gang med å planlegge produksjon av fredagsavis og slik det ser ut nå, skal vi klare å få dette til. Vi må nok en gang beklage sterkt overfor lesere, abonnenter og annonsører at vi heller ikke torsdag er i stand til å komme ut med papiravis. Samtidig er det viktig å påpeke at vi har full nyhetsproduksjon digitalt på an.no, som heldigvis ikke er rammet av angrepet. Her har våre abonnenter tilgang til alt innhold, sier Hanssen.

Les også

En alvorlig og dypt beklagelig situasjon for AN

Krever løsepenger

Onsdag formiddag ble det kjent at de som står bak dataangrepet krever løsepenger. Amedia har på eget initiativ besluttet ikke å gå i dialog med utpresserne.

– Angriperne har lagt igjen et visittkort, en enkel tekstfil som beskriver angrepet, med lenke til et eksternt nettsted der vi kan gå i dialog med dem, sa Pål Nedregotten, konserndirektør for data og teknologi, under en presskonferanse onsdag.

– Formodentlig ligger det der et pengekrav. Det vet vi ikke hva er, vi har ikke besøkt den lenken. Dette er noe vi overlater til politiet å følge opp videre.

Hackerne skal ha kommet seg inn i Amedia sine systemer via et sikkerhetshull i Windows.